Мирчев: Може да достигнем невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит

България ще трябва да изтегли огромни заеми, предупреди депутатът от „Демократична България”

Новини
09:10 - 23 Декември 2022
2820
Мирчев: Може да достигнем невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит

При едно лошо развитие на икономиката за следващата година може да отидем до абсолютно невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит. Преведено - това означава, че България трябва да изтегли огромни заеми, по които само лихвите ще бъдат милиарди годишно.

Това коментира в „Здравей, България” депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

„Когато тази година имаме вече 8-9% дефицит, не може следващата да кажете, че ще правим балансиран бюджет. Не става, чисто икономически. Може, в най-добрия случай, да отидем на 5-6% дефицит. Само че тогава вече

влизаме в истинска дългова спирала, защото не можем да спрем да теглим заеми”, поясни той.

По думите на Мирчев тези заеми ще са за най-различни разходи, които са включени в бюджета. „Съгласни сме, че минималната работна заплата трябва да се вдига с нивото на конкурентоспособност”, добави депутатът.

Относно отстъпката за 1 лв. на литър за горивата Мирчев смята, че мярката ще мине и на второ четене.

„Всеки подобен ход по отношение на „Лукойл”, ние го приветстваме. Включително, предложението ни за поемане на оперативен контрол върху „Лукойл”. Целта ни не е държавата да прибере „Лукойл”, а „Лукойл” да разбере, че държавата има инструмент, с който да накара компанията да не изнудва страната ни”, е мнението му.

На въпрос възможно ли е сближаване на партиите около третия мандат, депутатът от ДБ, поясни: „Ние сме се концентрирали върху реализирането на втория мандат. Не мислим за трети, защото той е изключително рисков. Трябва да минем с втория мандат”, категоричен е Мирчев.