Мирчев: "Белене" никога не е бил възможен проект!

Бюджетният дефицит да влезе в рамките на 3%, както изключително важно е и повишението на заплатите, заяви депутатът от ПП-ДБ

Новини
15:00 - 09 Юли 2023
2228
Мирчев: "Белене" никога не е бил възможен проект!

"Компромисите за съставяне на правителство си струваха заради завръщането на България в евро-атлантическия път, заради това, че ще станем свидели вероятно и на приемане в Шенген, и в еврозоната, ще си реформираме армията и специалните служби, ще се реализира конституционната реформа на прокуратурата. Това е огромен риск, който сме поели, ще видим дали ще бъде оправдан", каза Ивайло Мирчев - депутат от ПП-ДБ.

И допълни, че е изключително важно бюджетният дефицит да влезе в рамките на 3%, както изключително важно е и повишението на заплатите.

"Трудно е всички да бъдат удовлетворени, това ще предизвика определено негодувание. Страната има ясни приоритети. Бюджетът не е много рестриктивен по отношение на заплатите".

Той коментира евентуалната продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна: "Белене" никога не е бил възможен проект. А днес - абсолютно невъзможен, Русия е под санкции. Освен това там е земетръсна зона и на такава не може да се строи атомна електроцентрала."

“Това енергийно корпоративно лоби продължава да настоява за “Белене” и периодично ни призовава “Дайте още няколко милиарда.” Това са същите хора, които ни обясняваха как няма да се справим без руски газ. Оказа се, че можем без “Газпром”, цяла Европа може без “Газпром”, така че и тази зависимост отпадна”, каза той, като добави, че следващата цел е да се отвоюва за България руският лагер в Камчия.

Ивайло Мирчев заяви, че проблем на настоящото мнозинство е липсата на комитет по избор на ръководители на регулаторите и ясен механизъм, по който да стават номинацията и самият избор.

“Когато няма такъв механизъм, се получава ситуацията “Единият регулатор е за мен, другият за теб”. Искаме да избягаме от този начин на подбор и да има много ясен принцип защо един човек се избира”, заяви той. По отношение на избора на нов управител на БНБ добави: “Изборът не е приключил, той продължава. С оглед на основната цел за влизане в еврозоната със сегашния управител (Димитър Радев) гледаме в една и съща посока. Много по-важни обаче са подуправителите на БНБ, както и техният избор”, добави той.

Ивайло Мирчев обяви, че целта е голямото обединение, което беше постигнато в София с кандидатурата на Васил Терзиев за кмет да се мултиплицира в цялата страна.

“Новината е, че имаме истинско голямо обединение и че няма делене. В София подобно нещо не се е случвало от 1990 г. Искаме градът ни да заприлича на нормален европейски град, защото и Букурещ, и Белград изпревариха София в много отношения”, коментира той.

“Отделно в София става въпрос дори за престъпен елемент, защото трябва да се отговори на много въпроси - на кого са паркингите в София, има ли котараци, има ли орлиновци, къде отиват европарите? Целият този фундамент е сбъркан”, добави той.