Миро и Любо пропагандират секта

Музикантите са станали членове и рекламни лица на представяната като най-бързорастяща протестантска общност в България – Църква Пробуждане

Новини
16:24 - 18 Юли 2023
15982
Миро и Любо пропагандират секта

Едни от най-изявените ни поп изпълнители се оказа, че пропагандират сектантски бизнес. Мирослав Костадинов и колегата му Любо Киров са в епицентъра на доста странни семинари, които се провеждат ежемесечно в страната ни. Музикантите са станали членове и рекламни лица на представяната като най-бързорастяща протестантска общност в България – Църква Пробуждане. Достатъчно е да се видят няколко минути от клип, показващ как протичат сбирките и за всеки адекватен човек става ясно, че пробуждането е чисто сектантство. Коментарите в социалните мрежи също препращат в тази насока.

Организаторът на проявите пастор Максим Асенов, който се представя и като предприемач (?!), не се ограничава само до проповеди приличащи повече на смехотворно и жалко зрелище. "Аз казах, че праведния е смел като млад лъв", крещи до припадък Максим, докато наивници скандират името му и му ръкопляскат в захлас. Подобни "стимулиращи" реплики валят ежеминутно, а в тях очевидно се припознават и родните звезди, които подкрепят тази пропаганда от официалния й сайт с имената си и стимулиращи мнения за агитация. "Без никакво съмнение е явление в духовния живот на България. Това е Лидерът, който чаках. Това е моят ментор", гръмко заявява Миро за Асенов. Колегата му Любо пък е още по-краен: "Максим е много полезен и важен за всички нас, които го слушаме! Помага ни да разбираме повече плана и смисъла на нашия живот".

Двамата обаче не са единствените популярни лица подкрепящи сектантския модел. Изпълнителят Венци Венц, който вероятно е кумир за много тийнейджъри също се включва с надъхващи думи: "Този човек е онзи лъч надежда в тъмните тунели, през които минаваме в житейската си пътека, за да стигнем до светлите хоризонти на красивото, ново утре!" Дори и Любен Дилов-син е в купа, който също се е изказал повече от ласкателно за "пробуждането". "Както на върха на планината няма да откриете друга мъдрост, освен тази, която сте донесли със себе си, така и при срещата с Максим Асенов ще откриете Бога, който сами носите. Той ще ви каже, че най-важният човек в живота ви сте вие самият. И ще му повярвате", заявява писателят и депутат.

Моделът по който видимо е създадена църквата Пробуждане е този на мегацърквата Hillsong в Бостън, за която и HBO направи сериал. Нашият Максим Асенов досущ имитира пастора на Hillsong Карл Ленц. "Ако изгледате сериала ще ви стане ясно, че Асенов го имитира едно към едно в семинарите си. Подскача, говори, цитира по същия начин", коментират запознати. По подобие на американската секта и българската е започнала да привлича популярни лица, за да достигне до още повече хора. В същото време менторът й Максим Асенов добре се облагодетелства от финансовите постъпления в църквата, показвайки завиден лайфстайл. Пазарува в скъпите бутици на София, има охрана и шофьор.

А срещу какво или защо родните знаменитости са се навили да прокарват тази общност сред публиката си, оставаме да се сетите сами. Но къде е дръжавата, без критично някой да твърди, че лекува, да лъже български граждани, да си играе със страхове, болести, надежди, отчаяние и да взима пари - пита журналиста Станислав Цанов, който също направи паралел между американския модел и българския му еквивалент във видео в Ютюб.