Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Иглата в пържолата е "ресто" от тумблиране

Актуални новини
12:36 - 05 Декември 2019
3812
Мирослав Найденов пред Lupa.bg: Иглата в пържолата е "ресто" от тумблиране

„Иглата, намерена от детето на фотографа Васил Къркеланов в пържола, вероятно не е от ваксина, както предполагат експерти. Ако е така, щеше да се образува абсцес и месото би имало променен вид.

По-скоро металът е попаднал при обработката му, известна като тумблиране“. Това предположи пред Lupa.bg бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

 „Не изключвам и версията за саботаж. Може недоволен работник да е оставил иглата в мръвката. Конкуренцията също може да е поръчала удара по имиджа, но това е по-малко вероятно”, смята специалистът.

Мирослав Найденов коментира и новината на Lupa.bg, че от чужбина се внася свинска сперма: „Обикновено се внасят нерези, но при вноса на семенна течност се избягват заболявания, тъй като при нея има контрол. По-добре да се внася разплоден материал, отколкото живи животни, за да няма чума. Болестта засегна световното производство. Потърпевши са големите пазари, какъвто е китайският. Месото ще поскъпва още, особено за Коледа. След това е възможно да започне да поевтинява, тъй като ще намалее търсенето му”, прогнозира Найденов.

Той опроверга казаното от директора на свинекомплекса в русенското село Бръшлен Христо Стойков, че ядем 20-годишно замразено свинско. „Не излиза евтино да се съхранява толкова дълго каквото и да е месо. Разходите са големи. Има наистина резерви в държавата, но те се подменят периодично”.