Мишо Константинов: ГЕРБ влиза с 68 депутати, ИТН с 49, ПП - с 26

Партиите на промяната можеха да направят кабинет, те са виновни за провала на 2 парламента, отсъди математикът

Новини
13:18 - 21 Септември 2021
4315
Мишо Константинов: ГЕРБ влиза с 68 депутати, ИТН с 49, ПП - с 26

Математикът проф. Михаил Константинов даде прогноза коя политическа сила с колко депутати ще влезе в следващия парламент, след изборите на 14-и ноември.  

Според предварителните проучвания парламентът би изглеждал така - ГЕРБ с 68 депутати, ИТН с 49, БСП - 47, ДПС - 26, „Промяната продължава“ - 26 и ДБ - 24, изчисли експертът. Константинов е на мнение, че съставянето на кабинет зависи от добрата воля на партиите. „В предишните имаха прекрасна възможност да съставят правителство. Бяха изолирали ГЕРБ и ДПС, и без тях останалите партии имаха около 150 депутати.

Имаха възможност без ГЕРБ и ДПС да направят избори. Защо не го направиха? Тук има история на конспирациите, има обикновена глупост, има излишни емоции.”, обобщи математикът в интервю пред "Труд".

И припомни подмятанията „болонки, дебели задници” и т. н. Те направиха всичко възможно да не направят правителство. „Как ще кажеш на някого, че е болонка и ще искаш да преговаряш после с този човек. Не се говори така.”, бе категоричен професорът.

Според Константинов, в 45-я и 46-я парламент невинни депутати нямаше. Имаше виновни и по-малко виновни. Най-малко виновни очевидно бяха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС, защото им казаха, че ги изолират. Тези депутати нищо не можеха да направят срещу останалите, а останалите също така не направиха нищо, припомни експертът.

„Така наречените партии на промяната са тотално виновни за провала на последните два парламента. Имаха 150-160 депутати, какво повече искаха? Колко трябва да имат? 240 ли? 240 няма как да имат. Ако със 150 депутати не може да се направи управление за какво говорим.

Досега най-голямото мнозинство, което е правило правителство в България, е на Иван Костов през 1997 г., когато Обединените демократични сили имаха 137 депутати. Със 137 депутати се прави прекрасно управление.”, заключи математикът.

На въпрос как вижда амбицията „Промяната продължава“ да направят мнозинство от 121 депутати обединени от почтеността, Константинов отвърна: „Тук има един фарс, защото в тази работа единият от кандидат-депутатите е канадски гражданин. Той няма как да стане депутат, ако не се освободи от канадското си гражданство.

Във всеки случай, той и на 10 май е бил канадски гражданин и става министър в нарушение на Конституцията.

Освен това е подписал декларация с невярно съдържание. Не знам колко е почтено това да знаеш, че има някакъв факт, който ти пречи да станеш министър, и да подпишеш декларацията с невярно съдържание.”