Мисията невъзможна: Може ли Меси да направи чудото?

След като изведе Интер Маями до триумф в Купата на лигите, ще може ли аржентинският гений да стори същото и за плейофите в МЛС?

Спорт
23:10 - 30 Август 2023
31278
Мисията невъзможна: Може ли Меси да направи чудото?

След триумфа за Купата на лигите, Лионел Меси ги почна и в първенството на МЛС! В събота срещу неделя през нощта българско време аржентинецът се отчете с дебютен гол, след като влезе в игра от резервната скамейка, а "чаплите" спечелиха с 2:0 визитата си на Ню Йорк Ред Булс. Това беше дебют за първенство за световният шампион от Мондиал 2022 - Меси влезе в игра в 60-ата минута на мястото на Леонардо Кампаня и се разписа в 89-ата.

№10 направи магията си в различните турнири за купите (Интер Маями ще спори и за Купата на САЩ), но тимът на Тата Мартино може да е изпаднал в толкова голяма дупка, че дори най-великият според мнозина за всички времена няма да може да ги измъкне от нея. Дали?

Лионел Меси е в Интер Маями от малко повече от месец, но вече се е утвърдил като "играчът-чудо" за "розовите". Засега надпреварите за купите са в миналото. Меси доминира в тези състезания, отбелязвайки поне един гол във всеки мач досега. Този уикенд Меси започна своя живот в МЛС, но ситуацията, в която се намира отборът, не е приятна.

Дори за него операцията за спасяването на сезона може да е мисия невъзможна. След успеха си срещу Ню Йорк Ред Булс Интер Маями се отлепи от дъното в Източната конференция, но остава предпоследен - само с 21 точки и отбелязани 24 гола в 23 двубоя. Към днешна дата "чаплите" не изглеждат като отбор, способен да спечели място в плейофите.

Очевидно много неща се промениха в последно време. Лионел Меси, Серхио Бускетс, Жорди Алба и Тата Мартино, заедно с още други фигури, пристигнаха, възстановявайки този отбор почти моментално. Тимът, който съществуваше преди паузата за Купата на лигите, отдавна е изчезнал, а този, който е изграден на негово място, изглежда готов да воюва в останалата част от редовния сезон.

Но времето може да е срещу Маями, а това да е най-невъзможното предизвикателство за Меси досега.

Сезонът досега

Сезонът на Интер Маями може лесно да бъде разделен на две части: преди и след Меси. Тези две секции са неразпознаваеми една от друга. Колкото и добри да бяха Интер Маями с Меси, те бяха също толкова зле без него.

След солиден сезон 2022, подчертан от един последен тласък от Гонсало Игуаин, Маями влезе в 2023-а с донякъде големи надежди. Със сигурност техният състав не беше близо до най-добрия в МЛС, но те имаха гъвкавостта да направят ходовете, които сториха това лято.

За съжаление, Фил Невил нямаше да оцелее на работата си достатъчно дълго, за да види тези ходове да бъдат реализирани. Той беше уволнен на 1 юни, защото положението стана много зле. Но не беше само Невил причината. Поредица от контузии на ключови играчи, начело с капитана Грегоре Магеляеш, остави Маями далеч от първата половина в красирането. Месеци наред Интер изглеждаше като незавършен отбор и резултатите го доказаха.

Отправяйки се към паузата за Купата на лигите, тимът от Маями се озова на последата позиция в общото класиране на МЛС. Но след това като че ли всички мечти станаха реалност.

Пристигането на Меси

Успехът на Меси с Интер Маями не беше нищо друго освен великолепно. Наистина е нещо като книга с вълнуващи разкази. Всеки път, когато "чаплите" имаха нужда да се случи нещо диво, Меси беше там, за да осигури точно това.

Започна срещу Крус Азул с неговия заключителен гол от свободен удар - попадение, което беше само въведение в това, което предстои. Аржентинецът вкара два гола след 85-ата минута, докато асистира за още един за изравнителния на Лео Кампаня в 97-ата минута при победата за Купата на САЩ срещу лидера Синсинати.

Меси има общо 11 гола и 6 асистенции в 11 мача във всички турнири. По-важното е, че той вече има трофей на сметката си, след като изведе Интер Маями до първо отличие в Купата на лигите, с потенциала за друго, което скоро ще последва - евентуално на финала за Купата на САЩ.

С аржентинеца начело, тимът от Саут Бийч бързо се превърна в най-неудържимия в МЛС. Отборът вече е отбелязал 27 гола в девет мача, след като преди това имаше на сметката си едва 22 в своите 22 двубоя в МЛС. До момента нито една защита не е намерила начин наистина да спре Меси и сие. И предвид това, което знаем за качеството на Меси, е много вероятно да няма такъв, който да го направи.

Дори и това да е така, а Маями да са неудържими през остатъка от сезона, това може изобщо да не е достатъчно за тях да се измъкнат от дупката, в която попаднаха, преди Меси да се появи.

Трагично в класирането

Ако осемте мача на Меси в Маями бяха изиграни в МЛС, Маями щеше да събере 18 точки от тях. По време на серията на Меси, Интер спечели три последователни двубоя след дузпи, пропускайки само веднъж от бялата точка, но те биха се считали само за равенства в мачовете в лигата.

С 10 оставащи срещи, ако по някакъв начин продължат с това темпо и приберат 30 точки преди края на редовния сезон, те ще финишират с с 51 пункта - само с един повече, отколкото миналата година, когато едва успяха да стигнат до плейофите.

За да стигне до елиминациите, Маями ще трябва да трупа точки с рекордно високо темпо. Не е невъзможно, особено с Меси, но "чаплите" трябва да са почти перфектни, за да постигнат резултатите, необходими за влизане в тази фаза.

Ако успеят да го направят, това щеше да е една от най-невероятните серии в историята на МЛС, ако не и най-великата! И тогава със сигурност те ще се насочат към плейофите като фаворити след най-невъзможния обрат, който можете да си представите.

Предстоящият график обаче е пълен с трудни мачове, тъй като Интер Маями ще трябва да преживее предизвикателството, включващо някои от най-добрите в МЛС.

Пътят напред

Не само количеството точки ще направи това трудно, а по-скоро срещу кого ще трябва да се спечелят те. От оставащите 10 мача, шест ще бъдат срещу отбори, които в момента са си гарантирали място в плейофите - Синсинати, ФК Лос Анджелис и Нашвил, които по всички сметки са три от най-трудните отбори в МЛС. За щастие на Маями, само този мач с шампиона ФК Лос Анджелис, където играе и българският национал Филип Кръстев, е далеч от дома, но въпреки това това ще бъдат трудни, невероятно трудни мачове.

Съперничеството срещу Орландо Сити също е в програмата и всеки фен на местната лига знае, че тези сблъсъци са непредвидими. Маями също има дерби между Йозеф Мартинес и Тата Мартино, а там е замесен Атланта Юнайтед.

На пръв поглед този график би изглеждал управляем, но реалистично погледнато, два или три лоши резултата може да са всичко, което е необходимо, за да изхвърли Интер Маями извън плейофите. Просто има толкова малко място за грешки и има много отбори, които могат да препънат Маями.

Настъпване на умора

60-годишният треньор Мартино призна точно това преди полуфинала за Купата на САЩ. Да, в един момент Меси ще има нужда от почивка. И не само той. Маями беше в режим на движение през последния месец и в крайна сметка всички просто ще останат без гориво.

"Трябва да вземете под внимание големия брой срещи, които изиграхме за 45-50 дни, каза Мартино. - Лео и много други играчи достигат предела на физическата граница. Трябва да започнем да оценяваме това, а също така и как да да се изправим поне пред следващите три мача".

Много е да се иска от 36-годишен нападател с над 1000 среща зад гърба си. Пътуването, жегата, мачовете... в крайна сметка ще настигнат Меси и всички останали в Маями.

За Мартино това ще бъде голямата битка: да намери места и моменти за почивка. Лео изигра пълни 120 минути срещу Синсинати в полуфинала за националния трофей, след като присъства и 90 минути в повечето мачове на Маями за Купата на лигите.

В един идеален свят Меси ще помогне на Маями просто да побеждава съперниците си бързо, за да спечели моменти за почивка, но това е МЛС и тази надпревара никога не се играе в идеален свят. Мартино ще трябва добре да прави своя избор, а грешният вероятно ще сложи край на сезона на Маями.

Могат ли Меси и Интер да го направят?

Всички горепосочени причини правят това да изглежда невъзможно. Толкова много трудни мачове, толкова малко място за грешки, всичко това за един изтощен отбор, който все още е устремен към още един финал - за купата срещу Хюстън Динамо на 27 септември.

Невъзможно?

Ако има някой, който може да го направи, това е Меси. Той вече направи нещо на пръв поглед невъзможно, като стигна с Маями дотук. Преди месец повечето не бяха сигурни дали Интер може дори да спечели мач от Купата на лигите. Сега "чаплите" имат този трофей във витрината си и гледат към следващия.

Меси беше феноменален, както и останалите му съотборници в Маями по време на тази серия, но сега не могат да се откажат. Има причина да се надяваме, дори всичко да изглежда толкова малко вероятно.

Интер вече създаде магия в Маями, но най-големият му тест започна този уикенд с победата над Ню Йорк Ред Булс. Ако може да направи това, ако може да завлече Маями до плейофите от дълбините на Източната конференция...

Е, какво друго има да се каже? Все пак това е Меси, а с Меси всичко изглежда възможно.