Мистериозният Димитър Ламбовски от "Орлов мост": Не съм човек на СИК, а на "Газпром"

Политика
17:01 - 12 Август 2020
19194
Мистериозният Димитър Ламбовски от "Орлов мост": Не съм човек на СИК, а на "Газпром"

Мъж в баровска разгърдена риза с фас в уста се приближава на протеста на "Орлов мост" до Христо Иванов от "Демократична България" и обяснява, че "тоя се е обаждал на Маджо". Следват куп обяснения какво общо има легендарният сикаджия с окупацията на столичния център, негова свръзка ли е странният мъж до Иванов, правителствен агент-провокатор, или просто подпийнал купонджия. Мъжът във фокус е Димитър Ламбовски, бивш депутат от царската партия НДСВ.

Димитър Минков Ламбовски е една от най-спорните фигури, попаднали на първо място в листите на царя през 2001 г. Той има богата и изпълнена предимно с фалити бизнесбиография още тогава, макар да е само на 32. Името му винаги е вървяло успоредно с това на хора от най-близкото обкръжение на бившата застрахователна компания СИК. Неговият бизнес път започва малко преди Първа източна международна банка да бъде купена от Младен Михалев-Маджо и компания.

От регистрите на фирмите, в които е участвал, се вижда, че е стартирал като бизнеспартньор на Петър Ненков. Той беше в управителния съвет на Първа източна международна банка заедно с Ламбовски през 1993 г. Двамата участват и във фирма “Тераинвест” АД с няколко тогавашни синдикални лидери от КНСБ . По-късно Петър Ненков замина за Москва, а през 1995 г. загина при доста странна автомобилна катастрофа в руската столица. Дори и след смъртта за Ненков се носеха легенди, а името му беше забъркано с пране на пари от Първа московска банка и изчезнали тирове с цигари.

Димитър Ламбовски обяснява кой е турил граната в колата му

След оттеглянето на Ненков от ПИМБ Ламбовски остава в управата й до края на 1999 г. Той е в управителния съвет заедно с тогавашния акционер в Интергруп и СИК Венцислав Стефанов, президент на ФК "Славия". Димитър Ламбовски е и в управата на клуба”, където акционер е небезизвестният Младен Михалев - Маджо. Ламбовски е прокурист на фирма “Интергруп - България” заедно със Стефан Николов. В компанията до 1999 личаха имената на Михалев, Красимир Маринов - Големия Маргин и всички останали членове на силовата застрахователна компания СИК са регистрирани на един и същи адрес в кв. “Витоша”, ул. 433 № 10. Шеф и на двете фирми е Таня Кукинска. От друга страна, Ламбовски е съдружник с ПИМБ в “Лизингова компания” АД.

Най-интересни обаче са енергийните интереси на Ламбовски. В края на мандата на Симеон той лично разкритикува кабинета на патрона си, че заради него изпускаме възможността да пренасяме азиатски заг към Европа. И дори нарече пасивността на кабинета "Сакскобургготски" "национално предателство".

Димитър Ламбовски е шеф на смесеното българо-австрийско дружество “Мессер Химко Газ”, длъжност, с която той май се гордее. “По тази логика може би аз по-скоро съм човек на Газпром и на Рем Вяхирев, защото дружеството, на което съм управител, миналата година е преработило природен газ за 40 млн. долара”, казва Ламбовски пред в. “Труд” в отговор на обвиненията, че е човек на СИК.

Освен с търговия на ток 48-годишният Ламбовски има и различни други бизнес начинания. Той е съсобственик и на скъпия комплекс "Магнолия", в който под наем живееше бившия премиер Сергей Станишев. Построи и първото частно гробище у нас в Бояна заедно с Георг Цветански. Неофициално в траурния бранш се твърди, че сред собствениците на гробището е и Маджо.

Преди 5-6 години Ламбовски излезе от нафталина, след като откри бомба, прикачена към личния си автомобил. Разследването не стигна до поръчителя на атентата, но ексдепутатът получи охрана като "защитен свидетел".