Мистериозното убийство на  Яна Язова

Романът „Извън редовете” на Боряна Дукова разказва за трагичната съдба на една от най-ярките български писателки

Нещо за четене
18:36 - 14 Март 2019
23465
Мистериозното убийство на Яна Язова

Мистериозната съдба на една от най-големите български писателки - Яна Язова, и загадъчният ѝ край са вдъхновението за най-новия роман на Боряна Дукова „Извън редовете“. Той излезе на пазара преди дни, а интереса на публиката е огромен. На официалното представяне в клуб „Книгата” в сряда вечерта, 13 март, се стекоха стотици.

„Яна... Едни я посрещаха учудени, с буен възторг, други я отрекоха с поза. Но с нея не се случи най-страшното – почти никой не я отмина с мълчание“. Това казва издателят Пелин Велков за Яна Язова, една от най-популярните писателки у нас между двете световни войни. Наричат я детето чудо на българската литература, „скандално млада“ и „скандално успяваща“, вестниците не спират да пишат за нея, а връзката ѝ с 33 години по-възрастния проф. Александър Балабанов е любимата тема за разговор в софийските кафенета.

След 1944 г. изведнъж всичко се променя – забравена и самотна, тя посреща смъртта си, вероятно удушена с шнура на халата си. Трупът й е намерен дни след убийството. И до днес убиеца не е заловен. Тази смърт се превръща в криминална мистерия, а за нея се разбира чак след 1989 г. В годините на соца само се споменава, че Язова е починала, без да се уточнява, че е била удушена в дома си. Носят се какви ли не зловещи слухове, за убиец дори е набеден един от най-големите български писатели, който искал да обсеби труда й.

Сега покрай този интригуващ сюжет писателката Боряна Дукова изгражда великолепния си роман „Извън редовете”. Звучи като страшно клише, напълно обезсмислено от съдържание, но да - творбата се чете наистина „на един дъх”. Книгата е резултат от повече от тригодишно проучване на неизвестните детайли около живота и творчеството на Яна Язова. В тази романизирана биография „поетката“ разказва от първо лице за личния си път, белязан от професор Балабанов. Талант, любов и скандали са в началото на тяхната сага, последвана от творческата ѝ изолация след 9 септември 1944 г. Историята в книгата се основава почти изцяло на публикувани материали, документи и писма.

„Гласът на Яна Язова звучеше въздействащ и увличащ“, пише авторът Боряна Дукова. „Затова реших да я оставя да говори в първата част на романа.“ Творбите на Язова, чиито оригинали изчезват, отшелническият ѝ живот и странните обстоятелства около смъртта ѝ пораждат разследване, в което главен герой е може би нейният собствен син. Тук за пореден път проличава майсторството на Дукова да изгражда сюжети с криминална нишка – умението, което я е превърнало в един от най-добрите автори на криминални романи и трилъри у нас.

Въпреки че част от написаното е художествена измислица, Дукова отбелязва, че злото съ­ществува и след изчезването на ДС, живо е и днес. „Не можах да го подмина на финала. И все пак, мракът винаги се вдига.“

Само ден след излизането на „Извън редовете. Романът на Яна Язова" Боряна Дукова представи лично книгата. Срещата с публиката бе повече от вълнуваща.

Писателят Боряна Дукова на премиерата на книгата си "Извън редовете" в клуб "Книгата"

Снимка: Издателство "Ентусиаст"

„Познаваме Боряна Дукова като един от най-добрите автори на криминални романи и трилъри у нас, но в „Извън редовете“ я виждаме в една нова светлина, която много ѝ отива“, каза управителят на „Ентусиаст“ Виктория Бисерова, която освен издател е и редактор на книгата. Тя изтъкна значимостта на историческия роман като жанр и мястото му в съвременната литература. „С историческия роман можем да научим много нови детайли, скрити от науката, но и да се потопим в епохата много по-добре. С „Извън редовете“ Боряна ще даде възможност на младите хора, които не са чели Яна Язова, защото не са имали повод за това, да разберат за нея, да проявят интерес, да потърсят творбите ѝ и да продължат да говорят за съдбата ѝ. А това е книга, за която съм убедена, че ще се говори дълго“.

„Това е роман енигма“, убедена е писателката и музиковед Леа Коен, която представи книгата и автора. „Много голямо предизвикателство е да пишеш биографията на един писател, защото твоите думи влизат в конкуренция с неговите думи, с неговата личност. Първата част на книгата, в която чуваме гласа на самата Яна Язова, Боряна не я имитира. Тя влиза в стилистиката, във времето, във взаимоотношенията, които изграждат образа и го правят много плътен. Това е много голямо постижение!“

Авторът на „Извън редовете“ Боряна Дукова сподели, че срещата ѝ с Яна Язова е била дълго отлагана. „Магическият образ на тази жена ме преследваше дълго време и накрая проговори. Това е една жена извън канона. Не само заради скандалната си връзка с 33 години по-възрастния от нея проф. Александър Балабанов – тя е извън редовете, защото изгрява много млада като литературно дарование. Предизвиквала е фурор и с появата, и с поведението си. Но скоро настъпва един преломен момент и 30 години за нея нищо не се чува. Някои го наричат организирана забрава. Въпреки че тя живее сама, не спира да пише, пише неотклонно с пълното съзнание, че творбите ѝ никога няма да видят бял свят. Тази сила на нейната воля, на характера ѝ, вярата ѝ в мисията на писателка изключително ме впечатлиха. Неизяснените обстоятелства около нейната смърт, изчезването на ръкописите ѝ са признание за нейната литература.

Журналисти ми задават въпроса какво е за мен Яна Язова. Тя е пример, поне така, както аз я схващам, защото романизираната биография е повод авторът да пречупи през собствения мироглед тази епоха и тези герои. Пример на нравственост и непреклонност, на човек, който не се спира пред нищо, върви по пътя и в крайна сметка възкръсва. Тя никога не е спряла да работи, да се труди и смятам, че е платила много висока цена за това“, заключи Дукова.

Писателката Боряна Дукова е възпитаничка на 9-та френска езикова гимназия, София. Завършва испанска филология в СУ „Климент Охридски“ и се посвещава на преподаване на испански език и на превода на художествена литература. Сред имената, които е превеждала, се нареждат Исабел Алиенде, Лаура Ескивел, Артуро Перес-Реверте, Хорхе Луис Борхес. Преподавала е испански език в СУ „Климент Охридски“.

През 2012 г. излиза първият ѝ роман „Кървава малага“, през следващата – „Опасна монета“, а в края на 2014 г. – „Разкаянието на Диего“. В книгите си авторката вплита късчета от историята на България и Испания в съвременни сюжети с криминална нишка. Автор е на сборника с разкази „Трилъри по женски“, издаден през 2016 г., книга, която я утвърждава като лицето на дамския психотрилър у нас.

Преди няколко години вълнуващ документален филм за невероятната съдба на Яна Язова засне журналистката Люба Кулезич. Той бе представен в кино „Одеон”, но така и не срещна по-сериозна публика. БНТ не го излъчи, нищо че го е финансирала частично – заради междувременно възникнал конфликт между автора и продуцента Галина Тонева.