Мистерия: Целувал ли е ръката на директора Валери Йорданов?

Актьорът отхвърли обвиненията на колеги в Народния театър, че е облизал китката на Васил Василев

Култура
20:29 - 27 Юли 2023
27967
Мистерия: Целувал ли е ръката на директора Валери Йорданов?

Бурните страсти в Народния театър „Иван Вазов“ около спорния директор Васил Василев продължават да се вихрят и в летните жеги. Двама актьори от трупата на театъра – Ани Пападопулу и Деян Ангелов – Додо, са сред тези, коитооткрито заеха страната на началника Василев в конфликта му с режисьора Александър Морфов, съпругата му Рени Врангова, Камен Донев и Валери Йорданов.

От личните си профили във Фейсбук Пападопулу и Деян Ангелов изнесоха и една „мръсна“ тайна от кухнята– как колегата им Валери Йорданов е посрещнал Васил Василев при представянето му като директор на Народния театър, целувайки му ръка.

„...Другият “партизанин” е единственият човек, който съм виждала (припомням, че съм от 25 години в театъра и сме сменили през това време 8 директора) да целува ръка на директор след встъпването му в длъжност, пред около 50 човека свидетели. Ръката, която целуна беше на господин Василев. За третия ще кажа само, че обикаляше коридорите и ни казваше колко “готин” директор ще ни дойде (визирайки господин Василев). Ние не го познавахме. Но явно те имаха и тогава мнение по въпроса с това кой е добър и кой не за театъра...“, написа Ани Пападопулу, без обаче да посочва името на Валери Йорданов.

Васил Василев

Мистерията кой точно е олизал китката на омразния Васил Василев беше разяснена от Деян Ангелов – Додо. Той разказа същата история с уточнението, че актьора, целунал директорската ръка, е именно Валери Йорданов.

Валери Йорданов обаче отрича категорично да е целувал ръката на Васил Василев, срещу когото води съдебно дело в Софийски районен съд за претърпени неимуществени вреди и влошено здравословно състояние. По думите му, той просто се е здрависал сърдечно с него при официалното предствяне на началника пред трупата. "Никога не съм целувал ничия ръка!", възмутен е Валери от изказванията на колегите си.

Скандалът между Валери Йорданов и Васил Василев ескалира през декември м.г. покрай зрелищния конфликт между режисьора Александър Морфов и пиарката на Народния театър Велислава Кръстева. Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността“ и „главен режисьор“. Велислава Кръстева напусна на 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Валери Йорданов се обръсна ритуално в знак на протест срещу Васил Василев

През последните дни обаче усилено се коментира, че Васил Василев ще бъде отстранен от шефския пост в Народния театър от министърът на културата Кръстю Кръстев. Мълвата за предстоящото уволнение на Василев явно е стимулирало някои от приближените му актьори да се обявят в негова защита, предполагат наблюдатели на артпанаира.