Митничар пред Lupa.bg: България в Шенген след 100 години!

Хиляди нидерландци пищят от рекета на границата, да дойде Румен Радев – и него ще ощавят

Общество
13:34 - 05 Декември 2022 (обновена)
8196
Митничар пред Lupa.bg: България в Шенген след 100 години!

„Какъв Шенген ги гони нашите политици? Всички са пределно наясно, че не се класираме в това състезания, границата ни е пробита отвсякъде. Нидерландският премиер Марк Рюте е прав, само дето обърка цената, 50 евро не стигат на мигрант да мине браздата необезпокояван”.

Това обяви пред Lupa.bg пожелал анонимност действащ служител на Агенция „Митници”, свързал се с редакцията, за да изрази потреса си от лицемерието, което демонстрира политическата върхушка през последните три дни покрай новината, че Нидерландия ще наложи вето за влизането на България в Шенген.

Пръв пушката пукна президентът Румен Радев още в петък малко преди полунощ.

„Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на ЕС. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност България получава цинизъм!”, написа държавният глава във фейсбук.

Същия ден той говори и с канцлера на Австрия, която е втората държава от ЕС, несъгласна с присъединяването на България към Шенген.

„Това е чиста манипулация. Рюте е прав, само дето еврата са повече. Нека Румен Радев свали костюма и сам опита да мине границата, за да види колко ще го ощавят и него.

Пред очите на цяла България всеки ден се залавят тумби с мигранти, които не са паднали от небето направо в буса на магистрала „Тракия”.

Преминали са през границата с помощ от корумпирани гранични служители, това е истината. Не Рюте ни е виновен, а всички ние.

България категорично не е готова за Шенген, защото много от четиристотинте хиляди турци, които живеят в Кралство Нидерландия, всяка година по два пъти са щавени от нашите на границата с такса „спокойствие” по €10-20 на път към родината.

Полицията и прокуратурата в Нидерландия са засипани от оплаквания за рекета в България, какво се чудим на Марк Рюте”, ядосва се митничарят. Според него, ако не се вземат истински мерки за ограничаване на корупцията по браздата, няма да сме готови за свободното търговско пространство още 100 години.

Lupa.bg припомня, че Шенгенското пространство е юридически част от ЕС, но страните от ЕС не се допускат просто така. За да направят това, те трябва да изпълнят допълнителни условия, за да гарантират сигурни външни граници.

България и Румъния чакат прием повече от десет години. Хърватия чака присъединяване от миналата година. Комитетът направи предложение миналия месец да позволи на трите страни да се присъединят.

Пътуващите между страни от Шенген не трябва да преминават през паспортен контрол на границата на тези страни. Има само граничен контрол по външната граница на цялото Шенгенско пространство.

Освен Хърватия, България и Румъния, Ирландия и Кипър все още не са част от зоната. Между другото, можете да пътувате свободно в Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн, въпреки че тези страни не принадлежат към ЕС.