Митов: Няма значение кой ще е в правителството

Според зам.-председателя на ГЕРБ, ако партиите се обединят около политики, персоналният състав на кабинета няма да има значение

Новини
13:00 - 29 Октомври 2022
3360
Митов: Няма значение кой ще е в правителството

Ако партиите се обединят около политики, персоналният състав на правителството няма да има значение. Това заяви в ефира на NOVA Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ. Партията му няма готов състав на правителство, защото първо ще говори с останалите политически сили по конкретни програми и политики.

Митов заяви обаче, че с БСП и с „Възраждане“ няма как да направят коалиция, защото имат „ценностни различия“ по някои въпроси. ГЕРБ-СДС и левицата имат коренно различни виждания за това как да се управляват публичните финанси, а с „Възраждане“ нямат общи точки около евроатлантическата ориентация на страната, обясни той.

"Ако политическите партии започнат разговор, всякакви персонални разговори нямат значение. Важното е в тази ситуация да има разговор върху проблемите, целите и решенията. А кой персонално ще се захване да изпълнява задачите - това ще се реши впоследствие", смята Митов. 

Ще насочим усилията си за преговори към партиите с проевропейска ориентация, които държат да задълбочим интеграцията в ЕС и НАТО и които в момента разчитат правилно геополитическата ситуация, в която се намираме. Както и с тези, които са за по-строга фискална политика, добави Даниел Митов и потвърди, че по тези точки позициите на ГЕРБ съвпадат с тези на ДПС, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Митов каза също, че разговорите от страна на ГЕРБ с останалите политически сили тепърва започват, защото сега са започнали и консултациите при президента. По думите му от партията са направили опит да търсят консенсус чрез контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, но не всички партии са разбрали посланието им.