Митрофанова натърти: "Газпром" дава газ само срещу рубли

Руската посланичка не пропусна да се качи на Шипка

Новини
16:34 - 21 Август 2022
2604
Митрофанова натърти: "Газпром" дава газ само срещу рубли

За газ от „Газпром“ може да се плаща само в рубли. Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в отговор на въпрос на Би Ти Ви. Ден след официалните чествания на Шипченската епопея тя се качи на Шипка, за да отбележи годишнината. Заедно с руския посланик до Паметника на свободата се качиха и от българския мото клуб „Нощни вълци”.

През последната седмица представители на бившите управляващи започнаха да твърдят, че ако "Газпром" предложи по-добри условия, може да купуваме газ от руския енергиен гигант.

Така например на 14 август съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че "ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не". Според Василев „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем.

Впоследствие бившият премиер Кирил Петков в своя телевизионно участие каза, че „ако „Газпром“ започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието“. И допълни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена.

В същия дух бяха и думите на бившия вицепремиер Калина Константинова, според която "ако може да се направи някакъв договор с "Газпром", който е изгоден за България и на който може да се разчита, това е окей".