Митрофанова призова за единение , но се обърна само към приятелите на Русия

Руската посланичка у нас не пропусна да засегне темата за руските паметници в България

Новини
16:49 - 03 Март 2024
3770
Митрофанова призова за единение, но се обърна само към приятелите на Русия

"Скъпи приятели на Русия в България! Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението от османско иго", това написа руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в профила на дипломатическата мисия във Фейсбук.

"Руско-турската война от 1877-1878 г. се превърна в наистина съдбовно събитие, което завинаги свърза народите на нашите страни. Хиляди руски воини, стотици опълченци и лекари заплатиха с кръвта си българската свобода и държавност. Светостта на този подвиг се усеща особено тук, на Шипка, откъдето днес ви изпращам своите поздравления", допълни тя.

"Сега руско-българските отношения преживяват трудни времена. В стремежа си да докажат евроатлантическата си преданост и лоялност, някои сили в България се опитват да се борят срещу паметниците на общата ни история. Има предложения за пренаписване на учебниците по история, натрапчиво се насажда русофобия. Целта на подобни опити е ясна – да настройват народите ни един срещу друг, да сеят вражда и омраза", посочи още посланикът.

"Усилията, които се полагат да ни разделят, са колосални. Но дори и в тези условия виждаме колко благоговейно в цялата страна продължават да се отнасят към паметниците на руските воини, как хиляди хора от различни краища на България днес се издигат до Паметника на Свободата. Именно това дава надежда, че добрите отношения между руския и българския народ не могат да бъдат прекъснати в угода на сегашните политически нагласи и по нареждане отвън, че те ще преживеят бурни времена и определено ще станат още по-силни. Благодаря на всички, които грижливо пазят историческата истина, които се грижат за мемориалното наследство от Руско-турската война", добави Митрофанова.

"Пожелавам ви просперитет, благополучие, мир и добро. Честит празник, честит Ден на освобождението на България!", с тези думи завърши си поста Елеонора Митрофанова.

">