Митрополит Йоан : Когато протегнем ръка към ближния, животът ни ще се изпълни с радост

Варненският и Великопреславски владика отправи благопожелания към миряните за Великден

Новини
09:15 - 05 Май 2024
1622
Митрополит Йоан: Когато протегнем ръка към ближния, животът ни ще се изпълни с радост

Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост, каза в пасхалното си послание Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му, ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. 

В провъзгласяването на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата вяра, допълни владиката. Той припомни, че Господ е дошъл на света преди повече от две хиляди години и е дал на човеците забележително нравствено учение, което подкрепил не само със силата на своите думи и тяхната удивителна вътрешна логика, но и с велики и чудни действия. 

Ако всичко беше завършило само с Голготата, смъртта и поражението, то паметта за Иисус от Назарет щеше да се съхрани в народа само като памет, характерна за героите, философите, мислителите или отделни лидери, посочи митрополит Йоан. По думите му без Възкресението Христово не би възникнала Църквата – обществото от хора, които живеят с вярата в Господа и получават сила за своето вътрешно духовно усъвършенстване.

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител.

Накрая владиката благопожела пасхалната радост колкото може по-дълго да се съхранява в сърцата ни и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот.