Митрополит Йоан : Който и да поеме Сливенска епархия , ще има трудности

В два тура бяха избрани Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим съответно с 26 и 25 гласа

Новини
17:19 - 19 Май 2024
22609
Митрополит Йоан: Който и да поеме Сливенска епархия, ще има трудности

И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено мнозинството за двамата кандидати, посочени за Сливенски митрополит, каза пред журналисти наместникът на Сливенския митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководи и избора.

В два тура бяха избрани Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим съответно с 26 и 25 гласа. По думите на митрополит Йоан и двамата кандидати са достойни. Според него новият Сливенски митрополит трябва да бъде избран малко по-срочно, тъй като на 2 юни има избор на делегати на патриаршеския църковно-избирателен събор.

Митрополит Йоан заяви, че който и да стане Сливенски митрополит, ще има трудности. "Той трябва да преодолява разделение между духовенството, което не е от вчера. Тепърва той трябва да обединява духовенството, трябва да положи основи", смята владиката.

Епархийският избор започна днес с пълен кворум от 42-ма епархийски избиратели.

Митрополит Йоан каза пред журналисти, че петима епархийски избиратели са подписали протокола за избор на Сливенски митрополит с особено мнение. Трима от тях са от Малкотърновската духовна околия и двама - от Бургаска духовна околия. Има тридневен срок за евентуално подаване на жалби. Дали изборът ще бъде касиран заради това ще реши Светият синод, коментира владиката.

"За мен това е несериозен акт, имахме ясно определено гласуване - 26 гласа за Знеполския епископ Арсений и 25 за Мелнишкия епископ Герасим", каза митрополит Йоан. В протокола приехме две недействителни бюлетини, на едната не беше по никакъв начин означен кандидат, а в другата бюлетина вместо да заградят целите имена, са заградили цифрата преди името. Понеже имаше възражение на един от избирателите, аз я приех за недействителна. Защо другите не възразиха веднага?" Той допусна, че това е нарочен акт. "За мен изборът мина нормално, а който не е доволен - да напише жалба и да възрази, каза още владиката. Ще я гледа Светият синод". 

Пет бюлетини би трябвало да са недействителни, заяви пред журналисти отец Стоян Кралев от Малкотърновска духовна околия, който е един от избирателите, подписал протокола с особено мнение. Според него на една от бюлетините имената са задраскани, вместо да бъдат заградени, а на другите името не е заградено, а е заградена цифрата пред него.

"Изборът бе спокоен, честен, според мен, дано този път бъде зачетен от Светия синод", коментира Димитър Загоров, епархийски избирател от Тополовградска духовна околия.

"Този път нямаше излишно излизане от залата, имаше невероятна дисциплина, прекрасно мина изборът", каза пред журналисти отец Евгений Янакиев, предстоятел на катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен, който бе автор на жалба след епархийския избор на 18 февруари. "Надявам се, когото и от двамата да избере Синодът, да въдвори отново мир и дисциплина в нашата епархия". Той отново изтъкна тезата, че само Светият синод трябва да избира митрополити.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.  Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г. 

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.