Мижави протести в страната срещу оръжието за Украйна

Едва 20 души се събраха в Ямбол

Новини
14:28 - 26 Ноември 2022
3872
Мижави протести в страната срещу оръжието за Украйна

Общобългарски поход за мир и неутралитет е организиран днес в 20 града в страната, както и пред българското посолство в Лондон, чрез социалните мрежи.

В София протестиращите се събраха около паметника на Цар Освободител. На място се организира подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Не искаме да стане късно и тогава протестите ни да ни спасят от такива решаващи събития и грешно взети решения", заявиха участници в София.

"Не виждам абсолютно никаква логика в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решаване на конфликта."

 Около 20 граждани и представители на различни политически партии се включиха в протеста в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова заяви:

"Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако искаме да имаме България и тя да е нашата родина, ние, българите, трябва да се събудим. Може и да не се изпраща жива сила, но може и да се изпраща. Кой ще ни гарантира?".

Десетки варненци също се включиха днес в Общобългарския поход за мир и неутралитет и се обявиха против изпращането на оръжия за Украйна или други страни извън НАТО и ЕС.

Според един от инициаторите на протеста – Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в конфликт, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България трябва да приема хора, които са пострадали, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ, но не и да се меси, посочи Великов. Той уточни, че е подкрепил протеста, защото е учител и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни.

НАТО има защитна функция, а и Украйна не е член на алианса, коментираха изказващите се на протеста. Те поставиха и въпроса защо България се готви да изпраща помощ, за каквато всъщност няма нужния капацитет.

Великов каза още, че от днес във Варна започва събирането на подписка против военната помощ за Украйна, както и за каквито и да било други държави.

Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица се събраха пред паметника „Майка България“ във Велико Търново за да заявят, че са против изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те посочиха, че са научили за инициативата от социалните мрежи.

„Изпращането на оръжие до Украйна няма да доведе до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа, този конфликт между двата братски народа е подклаждан отвън, а това което ни притеснява, е че в Народното събрание преобладават агресивно мислещи хора“, каза Татяна Илиева, която е от Свищов, но участва в протеста, за да заяви своето мнение.

„Оръжието не е решение, което може да доведе до мир, само мирни преговори могат да помогнат“, посочи Татяна Димитрова от село Вардим. „За да има мир не може да се подкрепя нито едната, нито другата страна в този конфликт, разумно трябва да се подходи към националния интерес на българската държава“, посочи Илия Илиев от Горна Оряховица. 

„Протестирам, както срещу войната, така и срещу въвеждането на еврото без референдум, защото влизайки в еврозоната ние ще вземем и активите и пасивите на държавите членки“, каза великотърновецът Петко Ганчев. Част от участниците в протеста се подписаха в подписка, чиято цел е в рамките на следващите две години да започнат преговори за напускане на Европейския съюз или за оставане в него с по-добри условия за България.