Млад бракониер уби мечка в Рила

Животното е повалено с един удар, откриха трупа непокътнат

Новини
23:02 - 12 Юни 2019
5221
Млад бракониер уби мечка в Рила

Бракониери са застреляли кафява мечка, която е защитен вид, преди няколко дни в Рила. Престъплението е извършено над самоковското село Радуил. Заподозрян за зверството е млад мъж от селото.

При случаен обход охранители на местността са се натъкнали на животното. То е младо, мъжко, на 4-5 години. Мечокът е застрелян с един изстрел в сърцето. А местните и полицията смятат, че е бил убит от бракониери.

Мечката е била гръмната преди дни в местност на 8 км от село Радуил. „Още на 4 юни в същия район, на същото място, към 21 часа имахме сигнал за бракониерство”, обясни Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП. Сигналът е подаден от служителите на парковата охрана на парк Рила. Те спират автомобил с двама души вътре и с ловна карабина. Докато пристигнат представители на управата на парка, нарушителите бягат.

Към 21 часа вчера охранители на концесионера в района усетили силна миризма. След броени минути намерили мъртвото животно. „Отидоха към мястото да обследват, да снимат, някъде около 30 човека бяха”, разказва кметът на селото Любомир Димитров.

Огледът е продължил 3 часа. „Огнестрелната рана е само една, всъщност е стреляно само веднъж. Има входно-изходна ранау която е засегнала сърцето. Мечката е непокътната -  нито лапите, нито главата, нито тялото е взето. Оставена е на място”, обясни Борислав Георгиев от РИОСВ.

Разследващите предполагат, че след изстрела животното е успяло да мине още няколко метра, а бракониерите са се уплашили и избягали.

Местните са убедени, че извършител е млад мъж от село Радуил, който бил известен бракониер в района. Животното днес бе погребано на мястото, където е било застреляно. По случая работи прокуратурата. Ако извършителят бъде открит и признат за виновен, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева.