Младен Маринов: Над 5000 автомобила са върнати от КПП-тата

Който е дал неверни данни в декларация, ще има проблеми с правосъдието, заяви МВР-шефът

Новини
23:14 - 16 Април 2020
5396
Младен Маринов: Над 5000 автомобила са върнати от КПП-тата

Извън времевите прозорци, няма да има възможност да придвижване на лични автомобили към и от София, разясни вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Говорим за напускане и влизане в столицата. Остава в сила декларацията, която се предоставя, като вътре се посочва телефонен номер на управителя или собственика на фирмата, допълни министърът.

"Не знам как да определя чувството, което изпитвам от това ,което се случи днес. Полицаите по КПП-тата бяха подложени на унижение от гражданите, които пренебрегват разпоредбите, или просто демонстрират неспазване,", изрази огорчението си МВР-шефът. 

Над 5000 автомобили са върнати от КПП-тата. Това  е игра на котка и мишка  с обясненията "трябва да си сложа или изхвърля зелето". Куп глупости и простотии, не искам да ги повтарям", ядоса се Маринов.

 И предупреди, че тези, които са си позволили да попълнят неверни данни в декларациите, ще имат проблеми с правосъдието.

"Не исках да се стига дотук, но като видях обществото как проявява самодисциплина, към тези, които не спазват дисциплината, трябва да сме по-строги и ние ще го направим", обеща министър Маринов.

"Явно само с добри намерения не се случват нещата. Но ако и тези мерки не работят, ще има и по-строги", закани се МВР-шефът. 

Младен Маринов сподели, че е изключително разочарован от отношението на гражданите към полицията. 

"Не може като имаме нужда от помощ - да се обръщаме към полицията, а когато те работят за нашата сигурност - да се гаврим с тях. 

Насочени са допълнителни сили на жандармерията, за да не се допусне нарушаване на обществения ред в ромските квартали, каза още Маринов. "Би трябвало и те да разберат, че трябва да спазват тази карантина. Тепърва предстои да разберем защо е напрежението там, колегите в момента се ориентират. 

По отношение на заобиколните маршрути от МВР са направили промени по КПП-тата, така че да преустановят тази възможност. "Но някой ако реши, може и пеша да отиде до Елин Пелин", коментира Маринов. 

Вътрешният министър съобщи, че към момента не се предвижда и други областни градове да бъдат затворени като София. " Към момента мярката се прилага само за София, тъй като в другите областни градове движението е доста по-малко", обясни той. 

На въпрос тези, които живеят под наем в София, дали ще могат да се върнат обратно, Маринов се афектира: "Тези, които са под наем, би трябвало да си останат там, а не да пътуват в провинцията. Като живеят под наем, къде са тръгнали в провинцията?", попита МВР-шефът. 

"Говорихме, че не бива да се пътува, дадохме възможност да се напише адрес по пребиваване в момента. Вече се спекулира с опитите да не затрудняваме гражданите.", припомни вътрешният министър.

"Вървим по обратния път - мерките се правят така, че хората да се настроят към тях - затова даваме тези прозорци. Ако тръгнем да ги правим а 10 души, за 100 души, за 1000 - няма как да се случат нещата", подчерта Маринов.