Младен Маринов: Пожарът в Пирогов не е тероризъм

Откриха гореща линия за близките на пациентите

Новини
08:06 - 27 Ноември 2019
2034
Младен Маринов: Пожарът в Пирогов не е тероризъм

Изключена е възможността взривът в УМБАЛСМ "Пирогов" да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг заради избухналия пожар в столичната болница, съобщава bTV.

Той посочи, че в момента са започнали процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура.

По думи на министъра пожарът е бил потушен изключително бързо. Той посочи, че ще бъде направена цялостна инспекция на сградата, тъй като има и рухнала стена.

На брифинга стана ясно, че двамата загинали при взрива на кислородна бутилка са тежко болни пациенти на 55 и 68 години.

По информация на здравния министър Кирил Ананиев 32 души са били изведени от Второ вътрешно отделение и към момента няма опасност за пациентите. В евакуацията се е включил персоналът на болницата, както и пристигналите на място полицаи и пожарникари.

Един пациент и няколко спасители са леко обгазени. В опасност е бил животът на над 80 души.

Директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски обясни, че по-възрастният от двете жертви е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород. По негови думи в разрушената стая не е имало газова бутилка, а е функционирала система за подаване на кислород.

Той благодари на дежурните си колеги за реакцията и на пожарникарите и полицията за професионализма. Ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия, категоричен бе Габровски.

На брифинга стана ясно и че "Пирогов" открива гореща линия само за близки на пациенти от Второ вътрешно отделение: 02/91-54-540.