Младежи тръгнаха да замерят Ангелов с яйца, задържани са

Ще следим стриктно за мерките по време на мача България-Унгария

Новини
15:29 - 08 Октомври 2020
2159
Младежи тръгнаха да замерят Ангелов с яйца, задържани са

Двама младежи опитаха да хвърлят яйца по здравния министър Костадин Ангелов в Пловдив, но бяха задържани от органите на реда. Той бе в града под тепетата, за да участва в заседание на областния кризисен щаб.    

"Нямах възможност да разговарям с тях. Дори не ги видях. Изненадан съм. Проблемите се решават с диалог", коментира по-късно Ангелов, който обясни, че протестърите не успели да го улучат. 

Органите от РЗИ-София ще следят за спазване на мерките по време на мача България-Унгария, който ще се играе на националния стадион.  Маските на открито не са задължителни, но ще се следи за дистанцията, заяви здравниян шеф. 

Той допълни, че имат разрешение от УЕФА да се допуска до 30% публика на стадиона. "Ние сме я свели до 20%, като ще се сяда през две седалки", добави Ангелов.

В Пловдив министъра похвали областната управа и местната РЗИ за организацията по справяне със заразата. По думите му заетостта на леглата в града и областта е по-ниска от средноизползваната за страната. По данни на Националната информационна система за последното денонощие заразените в града и областта са 65.

Ангелов обаче даде друга цифра. "Към дата 7 октомври имаме 99 с положителни тестове, а в интензивното са били шестима, като двама от тях са починали тази нощ. Те са били с придружаващи заболявания", каза той. По думите му от началото на пандемията до сега има инфектирани 126 медицински лица, от тях 74 са излекувани.

"Сега имаме 52 активни случая, като в лечебни заведения са настане шест - двама лекари, две сестри, санитар и още един. Останалите се лекуват в домашни условия", каза проф. Ангелов.

Той повтори, че страната ни е на добро място в ЕС и на 7-мо по смъртност. Това ни дава основание да не въвеждаме допълнителни мерки", допълни проф. Ангелов.

Попитан до него стигнало ли е писмото на д-р Димитър Кехайов, който продава своята награда, защото получава 900 лева заплата в Пета градска болница в София, министърът заяви, че не се е запознал.

"Трудно ми е да коментирам заплатите в общинските здравни заведения.  От 1 август са увеличени клиничните пътеки и средствата от тях се разпределят от собствениците на болниците", каза Ангелов.