Младостта не е порок: Левски е 21-ви в света

Над 50 % от играчите на Нордселанд са под 21 години

Спорт
15:39 - 12 Октомври 2023
2137
Младостта не е порок: Левски е 21-ви в света

Швейцарската футболна обсерватория излезе с поредно любопитно изследване, което касае възрастта на футболистите в различните клубове и първенства. Анализът показва, че Левски е най-младият тим в Първа лига. „Сините“ са на 21-во място в целия свят по този показател.

Почти 25% от използваните футболисти по време на сезона са под 21 години. 50% от играчите на Николай Костов пък са между 22 и 25 години. 23% от футболистите на Левски са в диапазона 26-29 години, а малко над 2% от ползваните състезатели са над 30 години.

Средната възраст на ползваните играчи от треньорското ръководство на „сините“ е 23.69. Второ място в тази подредба заема Берое. Тимът от Стара Загора е със средна възраст 24.45. Тройката в Първа лига се затваря от Пирин.

Най-възрастен е отборът на Ботев Враца, а след него се подреждат Етър и Черно море.

Разработката показва, че Лудогорец не е използвал нито един футболист, който да е под 21 години.

Ботев Враца пък има над 50% играчи, които са над 30 години, което реално вдига значително средната възраст на този тим.

В световен мащаб се открояват няколко тенденции. Най-младият отбор от изследваните 53 лиги е този на ФК Минск, който е съставен почти изцяло от игра под 21 години.

Четвъртото място е за РБ Залцбург, който е сред най-добре развиващите се клубове на Стария континент.

Традиционно Аякс заема престижна позиция в налагането на младите играчи, макар че този сезон тимът е в голяма криза.

Кошмарът на Лудогорец Нордселанд също впечатлява в един показател. Над 50% от играчите на датчаните са под 21 години. В това отношение те са на четвърто място в света.

По това отношение в България изпъкват Левски и Ботев Пловдив, които са с еднакъв процент от играчи под 21 години – 24.8%.