Млякото пази от рак и диабет

Новини
12:59 - 08 Юли 2019
2354
Млякото пази от рак и диабет

Консумацията на мляко и млечни продукти допринася да се предотвратят хронични заболявания, включително рак и диабет. До това откритие стигнаха учени от университета в Гранада и университета Комплутенсе в Мадрид, съобщи сайтът MedicalXpress.

Специалистите направиха систематичен анализ на 14 статии, посветени на ролята на млечните продукти в профилактиката на хронични болести, включително сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, рак на дебелото черво и пикочния мехур, диабет тип 2. Те изследваха влиянието на храненето върху растежа, минералната плътност на костите, натрупването на мускулна маса.

Връзка между увеличената консумация на млечни продукти и смъртността не беше установена.

Същевременно млечната диета с ниско съдържание на мазнини вероятно намалява риска от метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, колоректален рак и рак на пикочния мехур, както и от диабет. При това голямата консумация на млечни продукти не е категорично свързана с фрактури, дължащи се на остеопороза, или със счупване на крака, но намалява риска от счупване на гръбначния стълб.