Модел от корици на любовни романи се призна за виновен за щурма на Капитолия

До 20 години затвор очакват културиста Логан Барнхарт, след като нападна полицаи при бунтовете на 6 януари 2021 г.

Новини
10:07 - 01 Октомври 2022
1616
Модел от корици на любовни романи се призна за виновен за щурма на Капитолия

Логан Барнхарт, културист, който в миналото е бил и модел за корици на любовни романи, се призна за виновен за нападение срещу служители на реда с опасно оръжие по време на въстанието на Капитолия на 6 януари 2021 г., се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

Мъжът от Мичиган е един от близо 900 души, които бяха арестувани по обвинения, свързани с бунта, съобщи CBS News. Тогава протестиращи се опитаха да отменят победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Тълпата овладя сградата на американския конгрес и сенат и до вечерта на 6 януари 2021 г. я вандализира.

Атаката започна непосредствено след реч на Доналд Тръмп, в която той твърди, че изборите са фалшифицирани в полза на Байдън и Демократическата партия.

Въстанието доведе до смъртта на четирима бунтовници на местопрестъплението и петима полицаи след това

В декларацията на Барнхарт за престъплението, която е подадена във федералния съд във Вашингтон, се казва, че той и неговите съобвиняеми са се изправили срещу служители на терасата на Капитолия. Позовавайки се на съдебни документи, Министерството на правосъдието (МП) заяви, че нападенията са започнали в 16:27 часа.

„Друг бунтовник – съобвиняемият Джак Уитън – започна да удря полицай от столичното полицейско управление с патерица“, пише още в документа на МП. Оттам добавят още, че след това Барнхарт сграбчил полицай за балистичната му жилетка.

Заедно с Уитън и още един мъж, Барнхарт издърпал офицера надолу по стъпала и го накарали да навлезе в тълпата от протестиращи,

„където други бунтовници биеха полицая с оръжия, включително дръжка на знаме и палка“, според МП.

Вследствие на това полицаят е с охлузвания и натъртвания.

След това Барнхарт избутал други бунтовници напред срещу редица полицаи, преди да се приближи до униформените и да ги удари с дръжка на знаме.

41-годишният мъж беше лесно идентифициран от ФБР, след като от службата пуснаха снимката му онлайн с молба да бъде разпознат

Барнхарт беше арестуван в Лансинг, Мичиган на 17 август миналата година и първоначално беше изправен пред обширен списък от обвинения.

Те включват граждански безредици; нападение, съпротива или възпрепятстване на определени служители с използване на опасно оръжие и подпомагане и съучастие; влизане и оставане в сграда или територия с ограничен достъп, както и нарушаване на обществения ред и физическо насилие.

Барнхарт преди това е позирал за кориците на книгата на романистката Никол Сноу от 2015 г. „Stepbrother UnSEALed: A Bad Boy Military Romance“ и книгата на Мила Коул от 2018 г. „Lighter“.

Сега бодибилдърът и модел е заплашен от до 20 години затвор. Присъдата на Барнхарт е насрочена за 9 март. Той може да понесе и финансови санкции за престъплението си.

Барнхарт е един от повече от 265 души, обвинени в нападение или възпрепятстване на служители на 6 януари.