Moderna тества върху хора ваксината си срещу ХИВ

Технологията е аналогична на тази, използвана при препарата срещу COVID-19

Новини
17:23 - 18 Август 2021
2564
Moderna тества върху хора ваксината си срещу ХИВ

Биотехнологичната компания Moderna се готви да започне изпитания върху хора на две възможни ваксини срещу ХИВ още тази седмица, съобщава Popular Science.

Първото фазово проучване ще тества безопасността на тези ваксини, ще събира данни и ще измерва успеха на предизвикване на имунитет при пациентите, преди да се продължи към втора и трета фази, в които ще се тества ефективността на препарата.

Тестваните ваксини срещу ХИВ се основават на същата технология като ваксината срещу COVID-19 на Moderna.

иРНК, един вид „молекула пратеник “, се въвежда от ваксината в човешките клетки, като им предоставя кода за репликация на същите протеини, които се намират на повърхността на вируса. Тези протеини действат като „тестови модели“ за нашата имунна система, което им позволява да идентифицират и неутрализират бъдещи атаки на действителния вирус.

Производството на ваксина срещу ХИВ беше изключително трудно, тъй като вирусът може да се интегрира в тялото в рамките на 72 часа след предаването, което означава, че след този момент инфекцията е почти необратима. Бързият характер на ХИВ означава, че заразен човек ще се нуждае от изключително високи нива на неутрализиращи антитела, присъстващи по време на предаването, за да се предотврати инфекция, която предишните ваксини не са били в състояние да постигнат.

Клинично изпитване, проведено от International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) и Scripps Research през 2018 г., тества ваксина, която имаше обещаващи резултати при пациентите си. Над 97 процента от участниците в изпитванията развиха някакъв имунен отговор срещу ХИВ, макар и не достатъчно голям за предотвратяване на инфекция.