Модерният пататник с Luba.bg
Картофеното чудо в тиган или в тава на фурна в гурме варианти, но с перфектния родопски вкус
Няма как да сте в Родопите и да не похапвате пататник. Пропускането, или само опитването, е голяма грешка. Пататник, много пататник, това е истината. И на тиган, и в тава на фурна.
Дори и най-лъскавите ресторанти из луксозни хотели не пропускат да включат пататника в менюто си. Сред другите шедьоври на родопската кухня.
Пататник в Родопите се яде на закуска, на обяд, на вечеря. Като предястие, като основно, като гарнитура. Изключителният вкус, разбира се, се дължи на изключителните картофи, които от векове са намерили перфектен дом в могъщата планина. А името пататник, патетник идва от местното, и то привнесено друго название на картофите - патато, патето.
Оригиналният родопски пататник е с простичък, но удивително апетитен външен вид и от няколко простички съставки – настъргани картофи, лук, джоджен, сол. Всичко се смесва и се пържи на котлона или пече във фурната. Може да се завие или покрие с кори за баница. Може да се добавят сирене, яйца, дори месо.
Вариациите са въпрос на въображение. Като приказно вкусният пататник лесно се превръща и в гурме преживяване. Ето как с 4 идеи.