Модернизация : Колите на "Автомобилна администрация" вече имат ПОС-терминали

От Агенцията се надяват, че така ще повишат събираемостта на глобите

Новини
10:29 - 03 Декември 2023
2591
Модернизация: Колите на "Автомобилна администрация" вече имат ПОС-терминали

90% от автомобилите за контрол на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” вече са оборудвани с ПОС терминални устройства. Те са свързани с електронната система за контрол на Агенцията, в която са генерирани и наказателните постановления.

Чрез въвеждането на този метод на заплащане ще бъде повишена събираемостта на глобите и ще се намали административната тежест.  В случай, че нарушителят не желае да обжалва глобата, може да я плати веднага чрез ПОС терминал или по банков път в 14-дневен срок. И в двата случая стойността на глобата се намалява с 20%. Заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков обясни:

"Това е една нова услуга, която предлагаме сравнително отскоро. Това е създадена с цел по-голямо удобство за шофьорите, които са извършили някакво нарушение, за да няма прехвърляне, чакане по институции и така нататък.

Това е направено най-вече за чуждите граждани, чуждите шофьори, които преминават през България, тъй като знаете, че е сложно за чужденец да намери съответната институция, а особено пък и ако са някъде между два града да речем, или в извън работно време, така, че това е направено единствено и само с тази цел. Също така е заложена отстъпка в рамките на 20% от наложената глоба, ако плати съответният нарушител в рамките на първите 14 дни".