Модната верига Esprit обяви фалит в Европа

По-рано тази година поделенията на компанията в Белгия и Швейцария изпаднаха в несъстоятелност

Новини
20:52 - 16 Май 2024
8121
Модната верига Esprit обяви фалит в Европа

Основаната в Германия модната верига Esprit обяви фалит на европейското си подразделение.

Esprit Europe Gmbh, както и шест германски филиала, са подали необходимите документи за обявяване на несъстоятелност до съда в Дюселдорф.

Новината идва, след като по-рано тази година поделенията на модната компания в Белгия и Швейцария изпаднаха в несъстоятелност.

Бизнес операциите ще продължат „до второ нареждане“, заявява говорител групата, цитиран от агенция Reuters, като добавя, че пряко засегнати от фалита ще бъдат около 1500 служители.

От Esprit, която има магазини и в България, добавят, че са в напреднали преговори за продажбата на европейските си активи.

Финансов инвеститор е изразил желание за подобна сделка преди време, като постигането на договорка изглежда е в напреднал етап.

Esprit е основана през 1968 г. от Сузи и Дъг Томпкинс, които са и съоснователи на The North Face. Акции на Esprit се предлагат на Хонконгската фондова борса от 1993 г. насам

Подобно на други модни фирми, 

Esprit понесе тежки последствия по време на пандемията от COVID-19 и последвалите „локдауни“.

Тогава германската модна верига съкрати около една трета от работната си сила и затвори 100 магазина.

Финансовото положение на компанията се влоши допълнително заради последвалия скок в инфлацията, резултат от агресивната война, която Русия води в Украйна.

Поскъпването на основните стоки и услуги накара потребителите да ограничават разходите си за облекло и др. Така загубите на компанията се увеличават значително и през 2023 година, като достигат близо 300 млн. долара.