МОК брани спорните боксьорки : Обяви ги за жертви на дискриминация

Следващата опонентка на Хелиф: Има мъжко телосложение, но ще изляза на ринга

Актуални новини
08:28 - 02 Август 2024
1660
МОК брани спорните боксьорки: Обяви ги за жертви на дискриминация

Международният олимпийски комитет (МОК) и боксовото звено излязоха с обща позиция в защита на спорните Ю-Тинг Лин и Имане Хелиф, около които се разгоря най-големият скандал на Олимпийските игри в Париж.

Световната олимпийска централа обяви двете боксьорки за жертви и се ангажира да ги пазят от агресията и дискриминацията.

Нещо, което рязко контрастира с настроенията в олимпийското движение след случилото се между Хелиф и италианката Анджела Карини, след като европейската състезателка издържа само 45 секунди срещу соченатата за мъж Хелиф.

"Всички спортисти, участващи в боксовия турнир на олимпийските игри Париж 2024, спазват правилата за допускане и участие. Както и при предишните олимпийски състезания по бокс, полът и възрастта на спортистите се определят въз основа на техния паспорт.

В репортажите се появи подвеждаща информация за две спортистки, които ще се състезават на олимпийските игри в Париж през 2024 г. Двете от много години се състезават на международни състезания по бокс в категорията за жени. Тези две спортистки станаха жертви на внезапно и произволно решение на IBA. Към края на световното първенство на IBA през 2023 г. те бяха дисквалифицирани без никаква надлежна процедура.

Настоящата агресия срещу двете боксьорки се основава изцяло на това произволно решение. МОК се ангажира да защитава човешките права на всички спортисти и е натъжен от агресията, на която са подложени двете спортистки в момента", се казва в позицията на международния олимпийски комитет.

И докато организацията брани двете спорни боксьорки, все по-често се чуват призиви за бойкот от страна на останалите участнички. В момента всички погледи са вперени в унгарката Ана Лука Хамори, която е следващата съперничка на Имане Хелиф.

Хамори увери, че не проявява страх в часовете преди двубоя и по всичко личи към този момент, че ще излезе на ринга, макар и с риск за здравето си. Срещата трябва да се състои в утрешния 3-ти август от 18:22 часа българско време.

"Започнаха да се носят слухове, че е мъж, извадиха я от Световното първенство преди две години, което не ме учуди, защото телосложението ѝ е много като на мъж. Ако някой ѝ е позволил да бъде тук, явно по някакъв начин е доказано, че е жена. На мен обаче не ми пука, ще направя всичко, за да спечеля, защото медалът е целта, за която дойдох в Париж", каза Томори.