МОК: Трансбоксьорките ще продължат да се бият

Те са подходящи за този турнир и ще останат такива, каза говорителят на организацията Марк Адамс

Спорт
17:38 - 05 Август 2024
1655
МОК: Трансбоксьорките ще продължат да се бият

Двете боксьорки Имане Хелиф (Алжир) и Лин Ю-тин (Тайван), които предизвикаха полемика заради съмнение относно половата си принадлежност, няма да бъдат дисквалифицирани от Игрите в Париж.

Те ще продължават да се състезават до окончателна победа или отпадане. Двете достигнаха полуфиналната фаза на турнира по бокс и си гарантираха минимум бронзови медали.

Mрез 2023-а година Хелиф и Лин бяха отстранени от Световното първенство, тъй като не успяха да преминат тест за полова индентичност. Разликата е, че сега турнирът се организира от МОК, като организацията има различно мнение относно казуса.

Международната боксова организация за пореден път призова ръководните органи на Олимпийските игри да вземат отношение по темата, а наскоро президентът Умар Кремльов заяви, че Олимпийският комитет иска да сложи край на женския бокс.

"Атлетките са се състезавали в различни международни надпревари в продължение на шест години и не е имало никакъв проблем. Тези жени са подходящи за този турнир и ще останат такива", каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Според него поисканите повторни тестове за наличие на мъжки хормони от ИБА са нелегитимни, защото подобни тестове са незаконни. В Париж МОК използва правила, които не включват задължително тестване за полова принадлежност. Така е било и на Игрите в Токио 2020 и Рио 2016.