Молдова припомни на Русия, че е избрала да бъде част от свободния свят

Новини
18:51 - 02 Февруари 2023
1651
Молдова припомни на Русия, че е избрала да бъде част от свободния свят

Молдова заяви днес, че е направила своя избор "да бъде част от един свободен свят", като по този начин отхвърли намеците на руския външен министър Сергей Лавров, че Западът се опитва да превърне малката държава във враг на Москва, предаде Ройтерс.

В интервю за руската национална телевизия Лавров каза, че Молдова е една от бившите съветски републики, които Западът се опитва да настрои срещу Русия. "Категорично отхвърляме твърдението на руския външен министър, което няма нищо общо с действителността и което е част от вече познатата риторика на заплахи на руската дипломация", се казва в изявление на молдовското външно министерство, съобщи БТА.

Европейският съюз предостави на Молдова и Украйна през юни миналата година статут на кандидатски за европейско членство, припомня агенцията. "Бихме искали да напомним на Русия, че пътят, който Молдова е поела, е този на членство в ЕС. Молдова има ясна представа за бъдещето си като част от един свободен свят", се казва още в изявлението на министерството.

Режимът на Владимир Путин се опитва да възстанови сферите на влияние, които имаше СССР, но в момента единствените съюзници на Кремъл са Беларус, Северна Корея и няколко африкански държави.