Молдова увеличава закупуването на електроенергия от Румъния

Новини
22:04 - 25 Ноември 2022
1419
Молдова увеличава закупуването на електроенергия от Румъния

Молдовската компания "Енергоком"  (Energocom) съобщи, че е увеличила директните покупки на електроенергия от производители в Румъния.

"Енергоком" увеличи обема на закупуване на електроенергия директно от производители от Румъния, се посочва в съобщение на компанията.
Отбелязва се също така, че Енергоком преговаря за сключване на преки договори с производители на електроенергия в България, Унгария и Словакия, допълва ТАСС.
Поради проблеми с подаването на газ през Украйна, "Газпром" не успя да увеличи доставките на гориво за Молдова през ноември, оставяйки ги на нивото от октомври. В тази ситуация Кишинев намали доставките на газ за региона на Приднестровието и се отказа да купува електроенергия от разположената там ТЕЦ "Кучурган", която е част от руския енергиен холдинг "Интер РАО" и е разположена в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република. Централата работи на газ и осигуряваше 70 процента от нуждите на Молдова на най-ниската цена в района -  62,5 долара за мегаватчас.
Нуждата на Молдова от електроенергия сега е около 13 000 мегаватчаса на ден, от които генерирани от вътрешни източници (местни топлоелектрически централи и възобновяеми източници) са около 2500 мегаватчаса (около 20 процента от потреблението). В момента Молдова купува около 2000 мегаватчаса от Румъния дневно през седмицата и 2500 мегаватчаса дневно през уикендите.