Молекулярен биолог: Смъртността от Covid-19 е десетки пъти по-ниска, отколкото се смяташе

Новини
16:03 - 21 Април 2020
3265
Молекулярен биолог: Смъртността от Covid-19 е десетки пъти по-ниска, отколкото се смяташе

Мерките срещу Covid-19 се основават на прогнозата, че заразата ще убие над два милиона американци, освен ако драстични мерки не забавят разпространението. Моделът приема, че смъртността - делът на заразените, които умират от коронавируса - е между 1% и 3%. Световната здравна организация публикува изчисления, че тя е 3,4%, пише Money.bg.

Някои експерти вече поставиха под съмнение тези изчисления. Те посочват, че известните случаи най-вероятно са малък дял от истинския брой на заразените - и така високата смъртност всъщност е пъти по-ниска. Не знаем какъв дял от заразените не са били открити заради липса на тестове, рестриктивни ограничения кой да бъде тестват и най-вече: огромен брой хора, които се заразяват, но имат леки или никакви симптоми.

Нови данни подкрепят виждането на скептиците - предварително изследване на екип от Stanford, публикувано в петък. Учените правят тестове в Санта Клара, Калифорния на 3 и 4 април. Те изследват 3300 души за антитела в кръвта им, което показва дали са били заразени.

Окръгът, в който живея, е дом на около два милиона души и е в сърцето на Силициевата долина. Той включва и Сан Хосе, третият най-голям град в щата. И има най-големият брой на открити заразени в Северна Калифорния.

Учените откриват, че делът на заразените е многократно по-голям от близо общо 1000-те намерение случая по време на изследването. Предварителните резултати сочат, че между 2,5% и 4,2% от жителите имат антитела срещу вируса. Това означава между 48 хил. и 81 хил. заразени, 50 до 85 пъти повече от идентифицираните от властите случаи.

Може и да звучи страшно, но е страхотна новина. Тя подсказва, че огромната част от хората, които се заразяват с Covid-19, се възстановяват без дори да знаят, че са заразени и че смъртността е много пъти по-малка, отколкото властите приемат. На база данните, учените посочват, че реалната смъртност е между 0,12% и 0,2% - по-близо до сезонния грип.

Извън Калифорния също се появяват данни, които подкрепят оптимизма. В Ню Йорк изследване на New England Journal of Medicine сред 215 жени, които влизат за раждане в две болници между 22 март и 4 април, показват, че заразените са над 15%. 88% от тях нямат симптоми. Това означава, че заразените са с 10 пъти повече, отколкото се смята за Ню Йорк. А жителите на щата биват тествани далеч повече, отколкото в други области на САЩ. Това изследване търси само активни инфекции, не вече преминали.

Подобна е ситуацията и в други градове и страни по света: 30 пъти повече са реално заразените в Робио, Италия; 10 пъти в Исландия; 14 пъти в Гангелт, Германия; 27 пъти в Дания.Не трябва да отричаме, че Covid-19 е по-сериозен от грипа: симптомите са по-тежки и е по-заразен. Но ако политиците знаеха от началото, че смъртността ще е по-близка то тази на сезонния грип, дали щяха да рискуват десетки милиони работни места?

*Андрю Боган, автор на настоящия текст, е молекулярен биолог и управляващ партньор в Bogan Associates LLC. Материалът е публикуван в The Wall Street Journal.