Момичето на Хелмут Кол, което вече 15 години управлява Германия (ХИТ СНИМКИ)

През ключалката
22:43 - 23 Ноември 2020
10432
Момичето на Хелмут Кол, което вече 15 години управлява Германия (ХИТ СНИМКИ)

На 22 ноември се навършиха 15 години, откакто "момичето на Хелмут Кол" - канцлера обединител на Германия, ръководи Федералната република. Дълъг период, в който Германия, Европа и светът преминаха през редица кризи и предизвикателства. “Човек не може да си представи Германия без нея”, казва за Ангела Меркел Паскал Тибо, кореспондент на “Радио Франс Интернационал” за Германия.

Меркел, която израства в Източна Германия нееднократно като пионерче и студент посещава Москва и в Ленинград, влиза в голямата политика след падането на Берлинската стена и след обединението на Германия през 1990 г. За няколко години тя прави главозамайваща кариера, която мнозина обясняват с покровителството на тогавашния канцлер християндемократа Хелмут Кол.

Човекът, който подписа обединението на двете Германии, нарича Меркел "моето момиче" и през 1991 г. я прави заместник-министър в правителството на Обединена Германия с ресор жените и младежта.

Само Ангела може да каже какво я е накарало да изостави започващата обещаващо научна кариера след завършването на Физическия факултет на университета в Лайпциг и защитата на дисертация и да се прехвърли в политиката. Отлична ученичка и студентка, с любими предмети математика, английски език и руски език. Но със сдържан имидж-строги облекла, никакви украшения, гривни или обеци. Затова вероятно при първите й крачки в политиката, едно списания я нарече "сивата перла на Германия". Вероятно за липсата на помпозност в облеклото и в маниерите й има значение и фактът, че е родена в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер. 

С канцлера Хелмут Кол като покровител, Меркел прави кариера в политиката-става генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС), докато той е почетен председател на партията. Това обаче не й пречи, когато избухва скандала с незаконното финансиране на ХДС първа да поиска оставката на обединителя Хелмут Кол.

22 ноември 2005 година е студен ден, припомня “T-Online”. Студен фронт е завладял Запада, а политическият климат е турбулентен. Баварският премиер Едмунд Щойбер се опитва да спаси своя сриващ се авторитет, Европейската комисия иска от американския президент Джордж Буш яснота относно тайните затвори на ЦРУ в Европа. В този ден Бундестагът в Берлин избира Ангела Меркел с 397 гласа за първата жена-канцлер на Германия.

От банките на християндемократите се чуват силни аплодисменти, от тези на социалдемократите, които са загубили канцлерския пост, те са далеч по-умерени. Някои от тях вероятно предвиждат, че с предаването на поста от Герхард Шрьодер на Ангела Меркел започва не само упадъка на социалдемократите, но и една нова ера в германската политика.

В Германия започват да я наричат "Мути" - мама, в знак на уважение за годините начело на страната и постигнатите успехи. С развитието и разширяването на Европейския съюз страната се превръща в европейски лидер - Германия е най-силната икономически държава в Съюза.

По време на своята политическа кариера Меркел неведнъж се е озовавала в центъра на скандали, без да се съобразява много с официалната линия на паритята си. Например подкрепя американската кампания срещу Саддам Хюсеин в Ирак, въпреки обратното мнение на канцлера на Германия тогава Шрьодер. Отива и във Вашингтон, за да докаже подкрепата си, с което предизвиква гневни реакции от съпартийците си.

По-късно, през 2007 г., приема в Берлин Далай Лама и предизвиква недоволството на Китай. Посещава концентрационния лагер в Дахау няколко месеца преди изборите за Бундестаг, а това е прието от останалите партии като заиграване с главната трагедия на ХХ век.

Обичана и отричана, ласкана и отхвърляна, Ангела Меркел ще остане в историята на Европа със своите 16 години като канцлер на Германия. Всъщност, може и да не са толкова, ако събитията наложат оттеглянето й по-рано от 2021 година.

Същевременно обаче синът на Хелмут Кол - Валтер обвинява фрау Меркел за смъртта на майка си.

„За мен фрау Меркел изигра немалка част от смъртта на майка ми“, коментира Валтер Кол, синът на бившия германски канцлер Хелмут Кол, съживявайки горчива политическа сага. Синът изглежда, че търси отмъщение. Отмъщение за баща си, мъжът, когото сегашният канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел наследи на поста след пауза с Германската социалдемократическа партия под ръководството на Герхард Шрьодер. Синът търси отмъщение и за трагичното самоубийство на своята майка.

Валтер Кол повтори обвиненията срещу Християндемократическия съюз (ХДС), партията на Хелмут Кол и Меркел, и срещу новото семейство на баща си. Синът също повдигна някои много остри нови обвинения срещу Меркел и изкачването ѝ до върха на германската политика.

Във вторник, 18 януари 2000 г., Хелмут Кол подава оставка като почетен председател на „своя“ ХДС. Първо, той вече е изгубил изборите през 1998 г., а след това е замесен в политически скандал, включващ тайни дарения в нечист фонд на ХДС. Няколко седмици по-рано Ангела Меркел, тогавашният главен секретар на партията, публично се дистанцира от Кол, нейният политически наставник, чрез статия, публикувана от Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Тя пише, че е дошло времето за ХДС да се раздели с Кол, чиято роля в скандала с нечистия фонд е увредила е само неговия авторитет, но и този на цялата ХДС. Политическото стана персонално.

Ханелоре Кол умря на следващата година, събитие, което нейният син Валтер коментира така: „Нито тогава, нито по което и да е време след това фрау Меркел не каза публично: Оставете семейството настрана. Макар тя много добре да знаеше, че майка ми е тежко болна“. 

Ето и историята на Ангела Меркел накратко:

1954 г. – Хамбург е разрушен от Втората световна война. Ангела Каснер се ражда. Германия е по средата между Съветския съюз и Запада по време на Студената война. Обратно на вълната от мигранти, бащата на Ангела премества семейството си в  малко земеделско селце в комунистическа Източна Германия.

1957 г. – Семейство Каснер се мести отново, този път в 20-хилядния град Темплин, отново в Източна Германия. Бащата на Ангела основава духовна семинария.

1961 г. – Берлинската стена е издигната. Ангела си спомня как майка ѝ плаче в църквата.

1973 г. – Ангела завършва гимназия и се мести в Лайпциг, за да учи в университет. Учи физика – единствения предмет, който не ѝ се е отдавал в гимназията.

1977 г. – Ангела Каснер се омъжва за колегата си Улрих Меркел и взима фамилията му. Двойката се мести в Берлин.

1982 г. – Ангела и Улрих се развеждат, но тя запазва фамилията му.

1986 г. – Меркел завършва докторантурата си по квантова химия. Среща Йоаким Зауер – втория си съпруг.

1989 г. – Берлинската стена пада, а с нея и комунистическият режим в Източна Германия. Меркел работи във физическа лаборатория. Присъединява се към тълпата, която си проправя път през пазачите към Западен Берлин. Включва се в продемократичното движение на Източна Германия.

1990 г. – Лотар де Майзер се превръща в последния премиер на Източна Германия. Той избира Меркел за прессекретар. В крайна сметка тя се присъединява към западногерманската политическа партия – Християнодемократически съюз. На първите избори след обединението на Германия тя печели депутатско място.

1991 г. – Меркел е назначена за министър на жените и младежта в кабинета на канцлер Хелмут Кол, който иска жена, живяла в Източна Германия, в кабинета си.

1994 г. – Меркел е повишена до министър на околната среда и ядрената безопасност.

1998 г. – Администрацията на Кол губи изборите и е разтърсена от скандали. Меркел изненадва собствената си партия като става неин генерален секретар, а по-късно и председател.

2005  г. – В специални избори Меркел побеждава Герхард Шрьодер и Социал-демократическата му партия, като по този начин се превръща в първата жена канцлер на Германия.

2008 г. – Финансовата криза е в разгара си в Европа и САЩ, Меркел спасява немски банки. Освен това поема ангажимент за фискален остеритет, за да се справи с нарастващия дълг.

2009 г. – Меркел печели втори мандат.

2010 г. – Немската икономика се възстановява по-бързо от  всяка друга в Европа. Меркел помага за гръцкия спасителен план, като така се запазва целостта на еврозоната.

2013 г. – Благодарение най-вече на стабилния пазар на труда в Германия, Меркел печели трети мандат с голяма победа.

2014 г. – Започва кризата в Украйна. Меркел е принудена да се изправи срещу Путин заради действията на Русия.

2015 г. – Против желанието на партията си Меркел приема все повече бежанци от Близкия Изток. Подканва останалата част от ЕС да последва този пример. Меркел запазва стила си на ръководене умерен и изразява позициите си просто, но за 10-те години, в които управлява страната до момента, затвърждава силната роля на Германия.