МОН: 120 000 деца са в риск

Новини
20:19 - 19 Септември 2022
1317
МОН: 120 000 деца са в риск

Всяко пето дете в България е влошило успеха си вследствие на затварянето на училищата, а според МОН близо 120 000 деца в образователната ни система са в риск от отпадане. За тази тревожна тенденция алармира УНИЦЕФ в свое изследване.

Едва една трета от 10-годишните деца в света могат да четат с разбиране.  Останалите около две трети (64%) не могат да покрият този минимум. Преди пандемията децата, които не могат да прочетат и разберат проста писмена история, са били 52%.

Глобална е кризата в образованието, което налага необходимостта от спешни действия, докато световните лидери се събират на Срещата на върха "Трансформиране на образованието" в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН, предаде Дир.бг.

Данните отпреди пандемията показват, че в България всяко осмо дете в края на четвърти клас не може да прочете и разбере прост текст. 

"Училищата без достатъчно ресурси, нископлатените и нискоквалифицирани учители, претъпканите класни стаи и архаичната учебна програма подкопават възможността на децата да достигнат пълния си потенциал", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

"Трябва да обърнем настоящите тенденции или да се изправим пред последствията от това да не успеем да образоваме цяло едно поколение. Ниските нива на образованието днес означават по-малко възможности утре", допълни тя.

Според официалната статистика в България всяко шесто дете е извън училище, а всяко пето - извън детска градина. По данни на УНИЦЕФ България близо 10 000 деца със специални потребности и увреждания са извън образователната система.

Продължителното затваряне на училища и липсата на достъп до качествено образование по време на пандемията от Covid-19 засили вече съществуващата криза, което остави милиони ученици по света без базови умения за четене и смятане, предупреждава УНИЦЕФ.

"Кризата в образованието засяга най-много уязвимите деца и е основен двигател за бедността и неравенството" - заяви представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

"Макар че учебната криза е глобално предизвикателство, не е невъзможно да я преодолеем. Доказателствата показват, че за сумата от 10 до 15 долара на дете можем да осигурим наваксващо обучение и да укрепим образователните системи, за да помогнем на всяко дете да усвои основополагащи умения", допълни тя.

УНИЦЕФ призовава правителствата да се ангажират да достигнат до всички деца с качествено образование, за нови усилия и инвестиции за записване и задържане в училище на всички деца, за подкрепа на учителите и за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда, така че всички деца да могат да учат.