МОН препоръча отлагане на абитуриентските балове

Ведомството няма правомощия да ги разрешава - провеждат се извън учебното време и извън образователните институции

Новини
16:05 - 23 Юни 2020
2669
МОН препоръча отлагане на абитуриентските балове

Заради увеличения брой заболели от Covid-19 от Министерството на образованието и науката препоръчаха баловете на абитуриентите да бъдат отложени и да се проведат след края на извънредната епидемична обстановка, която е в сила до края на месеца. 

От просветното министерство коментираха за БНР, че провеждането на баловете става по решение на зрелостниците и училищата и че МОН няма правомощия да ги разрешава, тъй като се провеждат извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка обаче от ведомството излизат с препоръка баловете да бъдат отложени поне до края на месеца. 

За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията, посочиха от МОН. 

Проверка на БНР сред зрелостници обаче показа, че много от тях ще проведат баловете си преди края на извънредната епидемична обстановка, освен ако това не им бъде забранено. Такъв е случаят например при Мартин Минчев от бургаската строителна гимназия "Кольо Фичето". Неговият бал, както и този на учениците от още 2-3 училища в морския град, ще се проведе на 29 юни в хотел в Слънчев бряг.

Абитуриентски балове преди края на извънредната епидемична обстановка са планирали и зрелостници в редица други градове на страната. А някои от баловете вече се проведоха.