МОН проверява произведенията в учебните тетрадки за 7 клас

Новини
13:04 - 03 Юли 2020
453
МОН проверява произведенията в учебните тетрадки за 7 клас

Образователното министерство ще проверява произведенията в учебните тетрадки за 7 клас на големите издателства, за да няма сред тях заложените в базата за изпита в края на годината. Причината е, че разказът на Братя Мормареви, който се падна на изпита тази година, се оказа в тетрадката на "Просвета."

Това стана ясно от отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев в парламентарния контрол. Той бе попитан от Ирена Анастасова от БСП за опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като се оказа, че разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството, съобщи Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

На пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, обясни министърът и допълни, че най-вероятно е случайност съвпадението и, че в предходни години също е имало такива, но с по-малки издателства.

Проверката на Инспектората обаче показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип. Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., обясни министърът. А на изпита трябва да се падне непознат от учениците текст. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства. Тъй като в случая става въпрос и за известни автори, вече ще се включват по-малко популярни такива.
Резултатите от изпита, за съжаление, са по-ниски от миналата година. Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство, допълни той