Монтана с лаборатория за PCR тестове

Болницата в града вече получи 30 дози "Ремдесивир"

Новини
09:57 - 14 Октомври 2020
3373
Монтана с лаборатория за PCR тестове

Монтана вече има сертифицирана лаборатория за PCR тестове. Тя ще обработва по 16 проби на час, а резултатите ще бъдат ясни не след три дни, а след ден и половина. Това съобщи областният управител на област Монтана Росен Белчев. Снощи е заседавал медицинският съвет.

Досега пробите се вземаха в местните лаборатории, изпращаха се в София или Враца, където се анализираха. Това значително забавяше времето до получаването на резултатите. Лабораторията се намира в сградата на бившето АПК.

Днес в монтанската болница пък са получени 30 дози от медикамента "Ремдесивир", който се прилага на заразените, съобщи още Белчев. Освен лекарите и директорът на РЗИ д-р Елена Борисова присъства и народният представител Дилян Димитров.

Очакват се резултатите от над 100 проби, изпратени за анализ от РЗИ, болниците в Лом и Монтана и частните лаборатории. Само РЗИ е изпратила 72.

В регион Монтана разпространението на коронавируса е дифузно. Няма локализирани огнища.

На заседанието на медицинския съвет е решено, че няма необходимост от по-строги мерки в региона. Контролните органи - РЗИ, полицията и агенцията по храните са започнали засилени проверки за спазването на мерките. Днес новите заразени в Монтанско са 19.