Moody's вдигна кредитния ни рейтинг

Причината - укрепването на фискалната и кредитна политика

Новини
21:29 - 11 Октомври 2020
1451
Moody's вдигна кредитния ни рейтинг

Кредитната агенция Moody's повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до ниво Ваа1 със стабилна перспектива. Това съобщиха от финансовото министерство.

Сред мотивите на на кредитната агенция за вдигане на рейтинга са най-вече напредъкът на България към присъединяването в еврозоната, след като в началото на юли страната ни влезе във валутно - курсовия механизъм ERM-2. Друга причина е укрепването на фискалния и кредитен профил на страната въпреки отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19.

Анализаторите оценяват влизането ни в т.нар. чакалня като една от последните решаващи стъпки преди членството ни в еврозоната, като одобряването ни на фона на настъпилата криза е резултат от обширна програма от реформи. От Moody's отбелязват и установеното тясно сътрудничество между Европейската централна банка и БНБ в областта на банковия надзор, което според тях ще допринесе допълнително за подобряването на регулаторната среда и ще насърчи приемането на най-добри практики.

Според агенцията силно надеждният валутен борд смекчава риска, произтичащ от високия дял на деноминирания в чуждестранна валута дълг на страната (през 2019 г. 80% от държавния дълг на България е деноминиран в евро).

Кредитният профил на страната е подкрепен и от силната ни фискална позиция, а съотношението дълг - БВП е достигнало до 20,4% през 2019  г., което е второто най-ниско ниво в ЕС след Естония, отбелязват от ведомството на Кирил Ананиев.

Отчетено е и подобрението по отношение на по-благоприятните възможности за финансиране, като отношението между плащанията по лихви и бюджетните приходи се е понижило до 1,5 % през 2019 г. спрямо 2,5% през 2016 г. Moody's очакват също и фискалният резерв да остане стабилен от около 10% от БВП.

Агенцията оценява спада на БВП на 3,5% през 2020  г., последван от възстановяване от 2,7% през 2021  г. Очакваният спад и необходимостта от подкрепа на икономическата активност ще доведат до дефицит от 3% от БВП през 2020  г. и 1,6% през 2021  г. Moody’s очакват държавният дълг да се повиши до 23,9% през 2020  г. и 24,2% през 2021  г., след което постепенно да се понижи до 23,5% през 2022  г.