Морбили натръшка вече 800

Активно издирват неимунизирани деца между 13 месеца и 18 години

Новини
12:50 - 30 Май 2019
2967
Морбили натръшка вече 800

„Днес ще бъде прекрачена психологическата бариера от 800 случая на заразени с морбили, което си е доста. 156 от случаите са в област Благоевград. Към вчерашния ден в София град и крайните квартали на столицата случаите са 272. Това огнище се оказва най-голямото в момента. 260 са случаите в Самоков и Ихтиман, като има тенденция за намаляване, каза проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

76-77 случая в област Кюстендил, в региона на град Дупница са притеснителни. Според някои информации заразата в района е плъзнала от Северна Македония. Някои от РЗИ-тата в страната взеха адекватни мерки“, Той подчерта, че мерки срещу епидемията се взимат преди да настъпи такава, а след това всичко е кризисен пиар.

Специалистът заяви, че активно трябва да се търсят децата до 8-годишна възраст, които по някаква причина не са ваксинирани за морбили, рубеола и паротит, което според него досега не е правено.

По думите му изследваните серуми в Националната референтна лаборатория на над 30 болни от морбили деца са показали, че децата нямат антитела срещу тези заболявания, въпреки че е написано, че имат поставена ваксина.

„Най-лошото за ваксините е ако пишеш, че си сложил ваксина, а не си ваксинирал – тогава нещата стават много трудни“.

За да се преодолее проблемът с морбили, проф. Кантарджиев препоръча децата до 8-годишна възраст да бъдат ваксинирани. Редовното проветряване, чистият въздух, престоят навън намаляват риска от заразяване. Епидемичното разпространение на морбили е най-опасно за хората, които са в имунен дефицит и децата, които по медицински показания не са ваксинирани. Освен това човек, върнал се от чужбина, първата седмица не трябва да се среща с всички племеничета и бебета, особено по-малките от 15 месеца и не са ваксинирани.

Вчера в Регионалната здравна инспекция в София заседава щабът за борба с морбили. Набелязани са мерки за активно издирване на неимунизирани деца между 13 месеца и 18 години по пациентските листи на личните лекари, активна работа с лекарите и медицинските специалисти в лечебните заведения за ранно откриване и ранна диагностика на заболяването, още преди да е излязъл обривът.

Продължава издирването на неимунизирани деца в детските и учебни заведения.

Епидемията от заразени с морбили у нас вече надминава по брой случаите в САЩ, но нашето население е 46 пъти по-малобройно.