Морковена супа с тахан и магданозени палачинки
за 2 порции, 40 мин

Продукти
1 малка глава лук
100 г корен целина
400 г моркови
2 ч.л. зехтин или олио
3 ч.л. брашно
250 мл зеленчуков бульон
350 мл прясно мляко
1 яйце
½ връзка магданоз
3 с.л. настъргано жълто сирене – може кашкавал
2 с.л. тахан
сол
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Обелената целина се нарязва на кубчета. Обелените моркови се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см.
Загрява се 1 ч.л. зехтин или олио и се запържва леко лукът. Прибавят се целината и морковите, поръсва се с 1 ч.л. брашно и се разбърква 2-3 мин. на средна температура.
Залива се с бульона и 200 мл прясно мляко с разбъркване. Готви се около 15 мин. на слаб огън.
Смесват се с разбъркване яйцето, останалото брашно и 5 с.л. прясно мляко на палачинково тесто. Прибавят се наситненият магданоз и настърганото жълто сирене и се разбърква.
В останалия загрят зехтин или олио се изпържва една дебела палачинка от двете страни до златисто. Оставя се малко да изстине и се нарязва на парченца.
Таханът се прибавя в супата и се пасира. Добавя се останалото прясно мляко и се разбърква. Подправя се със сол.
Поръсва се с парченцата магданозена палачинка.