Морковена супа с тахан и магданозени палачинки

за 2 порции, 40 мин

Кухня
09:58 - 10 Юли 2024
2366
Морковена супа с тахан и магданозени палачинки

Продукти

1 малка глава лук

100 г корен целина

400 г моркови

2 ч.л. зехтин или олио

3 ч.л. брашно

250 мл зеленчуков бульон

350 мл прясно мляко

1 яйце

½ връзка магданоз

3 с.л. настъргано жълто сирене – може кашкавал

2 с.л. тахан

сол

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Обелената целина се нарязва на кубчета. Обелените моркови се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см.

Загрява се 1 ч.л. зехтин или олио и се запържва леко лукът. Прибавят се целината и морковите, поръсва се с 1 ч.л. брашно и се разбърква 2-3 мин. на средна температура.

Залива се с бульона и 200 мл прясно мляко с разбъркване. Готви се около 15 мин. на слаб огън.

Смесват се с разбъркване яйцето, останалото брашно и 5 с.л. прясно мляко на палачинково тесто. Прибавят се наситненият магданоз и настърганото жълто сирене и се разбърква.

В останалия загрят зехтин или олио се изпържва една дебела палачинка от двете страни до златисто. Оставя се малко да изстине и се нарязва на парченца.

Таханът се прибавя в супата и се пасира. Добавя се останалото прясно мляко и се разбърква. Подправя се със сол.

Поръсва се с парченцата магданозена палачинка.