Мощен австрийски Вундертим подчини Полша в мач "за оцеляване"

Отборът на Рангник затвърди отличните впечатления от двубоя с Франция

Евро 2024
21:15 - 21 Юни 2024
3717
Мощен австрийски Вундертим подчини Полша в мач "за оцеляване"

Австрия победи убедително Полша с 3:1 в решаващ мач и за двата отбора в група D, а с това си остави добри шансове да търси място в елиминациите. Двубоят в Берлин дойде след поражения и за австрийци, и за поляци, на старта на Евро 2024.

В група, в която са отбори от калибъра на Франция и Нидерландия, ясно е, че първите две места изглеждат трудно постижими.

Но австрийският Вундертим май не мисли точно така. Днес отборът показа отново характеристиките, впечатлили всички анализатори в последните две години.

Преса и контрапреса, мощ и агресия, търсене на атаки и голове, никакво изчакване и примиряване с равния резултат. С играчи, които далеч не са най-ярките индивидуалности, Австрия игра като равен с Франция (0:1) и бе победен с нещастен автогол, а днес показа - няма нищо случайно в успехите на този тим, откакто го води един от "бащите" на модерния немски футбол Ралф Рангник.

Първите минути в Берлин бяха шокиращи за поляците, тотално надиграни, намачкани в тяхното поле и надиграни. И логично - в 9-ата минута защитникът Гернот Траунер заби с глава топката в мрежата за 1:0.

Продължиха минути на доминация от отбора в червени екипи, но поляците постепенно се стабилизираха в мача. За тях отново резерва бе суперзвездата Роберт Левандовски, още невъзстановен от травма. Но пък в стартовия състав видяхме Якуб Пьотровски от Лудогорец.

По своя си начин, "дружина" изравни в 30-ата минута. Както и срещу Нидерландия (1:2), голът очевидно можеше да дойде най-вероятно от статично положение или центриране, при което мощните полски играчи да вземат високата топка и да създадат хаос. Така и стана - а кълбото отиде в точния човек.

Кшищоф Пьонтек се възползва и довката във вратата - 1:1.

И двата отбора знаеха, че ремито не е от никаква полза. Затова и никой на терена не си помисли да играе за точката до края.

Австрия бе по-добрият отбор и след почивката, но голът не идваше. А в 60-ата минута на терена се появи и Левандовски, с което Полша ясно показа, че тръгва "ва банк" да печели трите точки.

Но в 66-ата минута австрийците "нарисуваха" гол, който говори за класа. Топката дойде отляво към Марко Арнаутович, а този футболен колорит с огромен интелект на терена пропусна триково и остави Кристоф Баумгартнер на позиция на дъгата на наказателното поле.

И той не сбърка - точен нисък удар в ъгъла и - 2:1.

Нататък интрига нямаше, а австрийците тотално се разгърнаха, като няколко пъти можеше да вкарат още един гол. И това стана в 78-ата минута, когато Марсел Забицер се откъсна сам срещу вратаря Войчех Шчесни, премина го и бе съборен - дузпа.

Снимка: Getty Images

Арнаутович застана зад топката и не сбърка - лидерът, капитан и талисман на отбора се разплака, емоционален в момента.

Лаймер изпусна, Забицер изпусна... Вундертима се разигра до края и можеше да вкара още попадения. А това може да има значение в края на битката в групата, защото не е изключено да има няколко тима с равен актив в битката за най-добър трети в групите.

Но... този австрийски отбор може и да има други амбиции, чакайки мача с Нидерландия.

Полша почти сигурно отпада, защото да победи Франция, при това с разлика поне от 3 гола, за да има някаква приемлива голова разлика плюс трите точки, изглежда илюзия. Нещо повече - при реми между "петли" и "лалета" тази вечер (от 22:00 часа), поляците отпадат със сигурност, защото няма как да не са четвърти в групата.