Мощи бдят над България

Лекуват болни, слепи и сакати

Мистика
16:49 - 07 Май 2019
6085
Мощи бдят над България

Една от мечтите на бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров бе Ватиканът да подари на България частица от мощите на Свети Константин-Кирил Философ. Историкът почина миналото лято на 72-годишна възраст и не дочака изпълнението на тази своя мечта, но приживе не пожали усилия за други подобни реликви.

„За 20 години НИМ е подарил на Рилския манастир и на Духовната семинария в София частици от мощите на 7 светци, сред които Свети Дионисий, Свети Харалампи, Свети Теодор Стратилат и др. Те обаче са дошли чрез държавни фондове и най-вече от т.нар. секретен фонд, който пази историческите паметници, прибрани от Македония. Подарих ги на Рилския манастир”, казва преди смъртта си Божидар Димитров.

След нах­лу­ва­не­то на ос­ман­с­ки­те за­во­е­ва­те­ли по на­ши­те зе­ми за­ед­но с хра­мо­ве­те и ма­нас­ти­ри­те са ос­к­вер­не­ни, из­го­ре­ни, уни­що­же­ни или заг­ра­бе­ни мно­го нет­лен­ни мо­щи.  Дру­ги, ка­то мо­щи­те на Света Пет­ка Тър­нов­с­ка и Свети Ди­мит­рий Ба­сар­бов­с­ки, за да бъ­дат за­па­зе­ни, са пре­не­се­ни из­вън гра­ни­ци­те на стра­на­та. Днес у нас це­ли нет­лен­ни мо­щи се съх­ра­ня­ват за пок­ло­не­ние в Рил­с­кия ма­нас­тир - те­зи на Свети Йо­ан Рил­с­ки Чу­дот­во­рец, и в катедралата „Света Не­де­ля” в Со­фия, където са ­ мо­щи­те на Сте­фан Ми­лу­тин без гла­ва­та му. Час­ти от мо­щи­те на мно­го све­тии, по­ло­же­ни в мо­щех­ра­ни­тел­ни­ци и дос­тъп­ни за пок­ло­не­ние и мо­лит­ва, се съх­ра­ня­ват в поч­ти всич­ки хра­мо­ве и ма­нас­ти­ри.

Най-богатият с мощи манастир след Рилската обител е в Хаджидимовският манастир. В него се пазят мощехранителници с нетленните кости на Свети Георги, Свети Лазар, Йоан Кръстител, Йоан Златоуст, Йоан Богослов, Свети Никола, Свети Василий Велики, Свети Пантелеймон, Свети Григорий Богослов, Свети Стефан, Свети Захарий, Света Мария Магдалена, Света Елисавета, Света Марина. Две слепи момчета- Иван и Симеон, проглеждат, след като преспиват до светините в манастира на Хаджидимово. Магдалена от близкото село Места проговаря след преспиване в манастира, когато е на 5 години. Излекува се и болен от рак софиянец. Днес мощите „пътуват” между манастира и новата митрополитска сграда в Гоце Делчев.

Жени се отървават от злокачествени проблеми на гърдите и половите органи след горещи молитви до мощите на Свети Валентин в манастира „Св. Константин и Елена” край Варна. Други са доволни, че са родили дете след молба край нетленните останки.

Мощи на апостолите Вартоломей, Андрей и Яков се съхраняват във варненския храм „Св. Успение Богородично”. В храма се съхраняват и частици от костите на Света Варвара, Свети Юстин Философ, Свети Йоан Златоуст и Свети Николай Чудотворец. В друга варненска църква – „Свети Никола”, има частица от светеца Чудотворец, донесена от италианския град Бари.

Частицата от мощите на Свети Георги се пази в едноименния храм в Русе. Костицата е от черепа на светеца и е с размери два на един сантиметра. Празникът на Русе е на Гергьовден и светецът на кон е негов закрилник. Мощи на Свети Климент Охридски са изложени за поклонение в храма, който носи името на светеца в Пловдив. Частиците от крака и десницата му пристигат тук от Македония през 2008 г. Мощи на патриарх Евтимий пък се пазят в Бачковския манастир. Едно от предположенията за него е, че е починал на това място, след като е заточен от турците след падане на България под робство. 

Заедно с мощите на канонизирания сръбски крал Милутин в катедралата „Света Неделя” в столицата, както и в Драгалевския манастир, има частици от мощите на Свети Георги Софийски. В храма „Свети Георги” на бул. „Патриарх Евтимий” се пази кост от Свети Николай, донесена в София още през 1918 г. Частица от Света Марина има в двора на Софийска митрополия.

Мощи на Свети Тирон, Свети Теодор Стратилат и Свети Харалампий пази старият храм „Света Петка”. В църквата „Свети Седмочисленици” е ковчежето с мощи на един от учениците на Кирил и Методий. Кост от Свети Георги има в храм „Св. Константин и Елена” на ул. „Пиротска”. Частица от кръста Господен е вградена в новия храм „Възнесение Господне” до румънското посолство. Мощи на Свети Андрей съхранява църквата „Св. Андрей Първозвани” на „Опълченска”.

Преди падане от робство столицата Търново се слави с царска сбирка на мощи. Останали са частици само на Свети Йоан Рилски, Свети Андрей Първозвани, Свети Мина в едноименния храм. В църквите на старопрестолния град някога са били положени мощите на повече от 15 светци. Най-популярна от всички е Света Петка.