Москов даде рецептата как да премахнем корупцията

Той посочи, че силна "Синя България" означава редовно управление

Новини
19:37 - 27 Юли 2024
6421
Москов даде рецептата как да премахнем корупцията

Трябва да имаме доверие подкрепа за хората, които работят в тежки моменти и спасяват животи – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри. Хората в клиниката по изгаряния са компетентни. Те имат нужда от подкрепа, а не от разкази. Трябва да има авторитети и да се осланяме на тях. Това каза председателят на КОД д-р Петър Москов по повод взрировете в Елин Пелин по НОВА.

Той коментира решението на КС, засягащо промените в Конституцията, и го определи като странно и противоречиво.

„Прокуратурата ще остане такава, каквато е. А тя не може да бъде такава, тя не е безконтролна, но никой не носи отговорност за нея. В смислен свят, ако искаме да има отговорност върху прокуратурата, то тя трябва да бъде част от изпълнителната власт. А политическата сила, която спечели изборите, да носи отговорност за нейната дейност. Няма такова нещо като независима прокуратура. Тя е зависима от професионалните и политически мнозинства във ВСС, които избират, и лобитата, които стоят зад това. Ако искаме да стане независима, то трябва да бъде явно от политическия избор на всеки един от нас”, смята Москов.

Той посочи, че „решението на КС беше очаквано, защото голяма част от промените бяха недомислени”. „За да удариш корупцията, трябва да удариш основата, да премахнеш механизма за нейното финансиране, а не да смениш този, който седи на върха”, допълни Москов.

„От 10 години ние сменяме главния прокурор и променяме Конституцията. С вчерашното решение на съда, това нещо приключва за неопределен период от време, защото няма да има конституционно мнозинство, което да направи по-значими, по-добри и по-различни промени в нея. Тази структура на прокуратурата ще остане такава”, каза председателят на КОД.

„Има виновни за това, че 10 години наред цялата инфраструктура – здравеопазване, образование, полиция, сигурност – е оставена на самотек, за да се занимаваме с фигурата на главния прокурор", каза още Москов.

Той посочи, че силна "Синя България" означава редовно управление.