Москов: Политиците се държат като спекуланти , следят курса на страха за здравето и хляба

Решението за частичното затваряне на държавата е погрешно, резултатът ще е лош

Новини
14:28 - 25 Ноември 2020
2016
Москов: Политиците се държат като спекуланти, следят курса на страха за здравето и хляба

Бившият здравен министър Петър Москов обяви решението за частично затваряне на държавата за погрешно.

"Всяка политика, която води до пълното разпищолване или пълно затваряне, е погрешна". Този извод сподели  бившият здравен министър д-р Петър Москов, лидер на партия КОД. Бившият костовист бе категоричен, решението за новите извънредни мерки е грешно.

"За половината от общество тези мерки са прекомерни, но за другата част, които са притеснени от заразата, те са недостатъчни. Резултатът отново ще е лош", заяви той и обясни:

"Разбирането, приемането и съпричастността на голяма част от обществото за това какъв е проблемът и какви са стъпките за преодоляването му е първото нещо, което трябва да се гарантира за управлението на една криза. Това се постига не с надцакване с данни и числа, а с политическа лидерство, което да даде план, стъпки и цел. Това не се случва в момента". 

Според него политическите лидери се държат като "спекуланти и следят кой е по-висок - курсът на страха за здравето или курсът на страха за хляба - и кешират там, където ще получат по-голяма електорална печалба. Той определи това като пагубно и водещо до грешни решения.

"Нужен е политически щаб, който да възстанови политическия авторитет и доверие. Призовавам ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи да сформират още тази седмица такъв политически щаб и той да постигне съгласие около план, стъпки и мерки за решаване на кризата. Ако не могат да направят това, да се разпускат и да отиваме на избори".

Д-р Москов посочи, че политическите лидери трябва да са обединени около обща цел, а тя не е как да се спечелят изборите през март, а как да умрат по-малко хора. Според него всички политически решения сега се вземат с хоризонт до изборите.

Петър Москов беше категоричен, че философията, която трябва да се приеме, е да се запази социалната и икономическата активност, но при контрол на нивото на заразата:

"Целта е не да се затворим всички, а да изолираме носителите на заразата. ... Трябва предварително подготвена от държавата процедура по масово тестване".