Москва размаха пръст: България да спре преследването на "Русофили"

Новини
19:09 - 18 Юли 2024
1505
Москва размаха пръст: България да спре преследването на "Русофили"

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна– престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".