Москва размаха пръст срещу военна намеса в Нигер

Русия настоява за дипломатически изход от конфликта

Новини
19:30 - 11 Август 2023
5461
Москва размаха пръст срещу военна намеса в Нигер

Москва подкрепя посредническите усилия на Икономическата общност на Западна Африка (ECOWAS), които са насочени към политическо и дипломатическо уреждане на кризата в Нигер. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация.

"Смятаме, че военният начин за разрешаване на кризата в Нигер може да доведе до продължителна конфронтация в тази африканска държава, както и до рязка дестабилизация на ситуацията в региона Сахара-Сахел като цяло", подчерта руското външно министерство.

Министерството отбеляза, че Руската федерация продължава да следи внимателно събитията в републиката.

"Икономическата общност на страните от Западна Африка предприема стъпки за възстановяване на конституционния ред в Нигер чрез политически и дипломатически диалог с новите нигерийски власти. Русия подкрепя посредническите усилия на ECOWAS, насочени към намиране на изход от настоящата криза", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Дипломатическото ведомство обърна внимание на факта, че според постъпилата информация на 10 август на извънредна среща на върха в Абуджа Икономическата общност на западноафриканските страни (ECOWAS) реши да се подготви за разполагането на резервните сили на общността, които биха могли извършат въоръжена инвазия в Нигер, за да освободи президента на Нигер Мохамед Базум който беше свален от власт.

Армията на Нигер обяви готовността си да отблъсне всяка чужда намеса. Освен това те докладваха за съставянето на преходно правителство, което включва представители на гражданското общество.