Москва се стресна, пуснаха от ареста журналиста Голунов

Обвиненията, че е притежавал наркотици, отпаднаха, полицаите, направили обиска му, са отстранени от работа

Новини
19:20 - 11 Юни 2019 (обновена)
3591
Москва се стресна, пуснаха от ареста журналиста Голунов

Всички обвинения срещу руския журналист Иван Голунов са снети днес след мащалното обществено недоволство, което ареста му предизвика, предаде Би Би Си. Голунов, който е разследващ журналист от независимия сайт "Медуза", беше арестуван в края на миналата седмица и обвинен в търговия с наркотици.

Адвокатите му настояват, че властите са подхвърлили дрогата в багажа му, а разпространените от вътрешното министерство кадри от апартамент, в който се виждат наркотици, се оказаха от друго жилище. Колеги на Голунов настояват, че той не употребява дрога и даже не пие и не пуши. "Това е чудовищна саморазправа", категорична бе и писателката Светлана Алексиевич, носител на Нобелова награда за литература.

Руски медии застанаха масово в подкрепа на репортера. В безпрецедентна съвместна изява трите най-авторитетни московски ежедневника - "Ведомости", "РБК" и напоследък близкия до Кремъл "Комерсант", излязоха с общи първи страници със заглавие "Аз съм Иван Голунов" - невиждана за Путинова Русия журналистическа солидарност.

Трите най-авторитетни руски ежедневника излязоха с идентични първи страници вчера с настояване Голунов да бъде освободен незабавно. Москва очевидно се уплаши от бурната обществена реакция

Вътрешният министър Владимир Колоколцев каза, че вината на Голунов "не е доказана" и двамата полицаи, които са го арестували, временно са отстранени от длъжност. На тях обаче им е забранено да дават изявления пред медиите. Според независими медии в Москва, имената на полицаите са засекретени и те най-вероятно са изпълнявали нареждане "от много високо ниво", за да си позволят подобно безхаберие.

Решението за освобождаването на Иван Голунов от ареста е взето след  "съдебномедицински, биологични, дактилоскопични и генетични тестове", каза вътрешния министър Колоколцев. "Той ще бъде освободен от домашния арест още днес, обвиненията са снети", добави министърът.

Очаква се до часове Голунов да си е у дома.

Иван Голунов дни преди да бъде задържан