Може ли папата да е секси? Вижте Джуд Лоу... (СНИМКИ + ВИДЕО)

Култура
18:00 - 30 Август 2019
5861
Може ли папата да е секси? Вижте Джуд Лоу... (СНИМКИ + ВИДЕО)

Може ли главата на Римокатолическата църква да изглежда секси и да предизвиква въздишки у нежния пол? Явно да – поне такъв отговор дава носителят на „Оскар“ – италианският режисьор Паоло Сорентино, който ще възкреси своя папа с ексклузивната премиера на сериала „Новият папа“ на кинофестивала във Венеция след дни.

Три години след като Сорентино пренаписа историята на кинофорума и там направи премиерата на първия сезон - „Младият папа“, италианецът се завръща отново във Венеция, за да покаже нови две серии от религиозното си приключение.

Само преди часове HBO излъчи първия официален трейлър на дългоочаквания сериал „Новият папа" (The New Pope) с участието на Джуд Лоу и Джон Малкович в главните роли.


„Новият папа" е своеобразно продължение на нашумелия сериал „Младият папа", в който Лоу изигра първия американски папа Лени Белардо, управлявал Ватикана под името Пий XIII. Филмът президвика фурор, макар някои заклети католици да обвиниха режисьора в прекалено залитане по модерността, заради факта, че Светият отец пиеше кенче "Кока-Кола" с удоволствие и пушеше цигари в залите на Ватикана. Очарователният бунтар Лени разчупи стереотипите в Католическата църква и спечели сърцата на зрителите и на филмовата критика.


Във втория сезон новият папа ще бъде изигран от Джон Малкович. В трейлъра го виждаме да минава величествено през залите на Ватикана, придружен от швейцарската гвардия и аплодиран от кардиналите, като в същото време 46-годишният Джуд Лоу  разхожда самодоволно атлетичното си тяло по плажа, облечен в снежнобял бански, карайки жените да полудеят и дори да припадат при вида му. В края на първия сезон героят на Лоу - Лени Белардо изпадна в кома. И така, конклавът на Ватикана бе принуден да избере нов глава на Римокатолическата църква.

 

Може ли обаче да има едновременно двама папи – Пий XIII и Йоан Павел III? Ще смути ли отново вярващите католици Паоло Сорентино – режисьор на кино шедьоври като „Великата красота“, „Младост“, „Те“, ако възкреси младия папа?


Пред списание „Варайъти“ режисьорът Паоло Сорентино споделя, че за един милиард католици, пробуждането на папата може да бъде прието като възкръсване, което в рамките на измислената история, която се разказва, може да доведе до нови и непредвидени последици.

„Идеята е да се върнем в самия край на първи сезон. Папата, изигран от Джуд Лоу, изпада в кома, която от научна гледна точка е необратима и може да завърши само със смърт. Затова църквата трябва да избере нов папа, който е изигран от Джон Малкович. Но в територията, която работим причините отстъпват на духовната мистерия и Бог, комата на Лоу може да се окаже не толкова необратима. Може да има някои неочаквани обрати, така че двамата папи да съществуват едновременно в последващите епизоди“, разкрива концепцията си Сорентино.


На въпрос дали това напомня за ситуацията с папа Бенедикт XVI и папа Франциск режисьорът отговаря: „Различно е от реалната ситуация, в която имаме папа, който сам се е отказал – Бенедикт. Тук имаме папа, изигран от Малкович (Йоан Павел III), и друг, който се връща от предполагаемо необратима кома, което може да се смята за чудо. За един милиард католици това пробуждане може да бъде видяно и като възкръсване, което в измислената история, която разказваме съвсем възможно е да доведе до непредвидими последствия.“


Относно сюжета на „Новият папа“ режисьорът коментира следното: „Докато първият сезон имаше духовно измерение и в същото време представяхме основните герои, този път можем да се фокусираме повече на случките. Така имаме повече от случващото се към момента – има постоянен поток от събития, в частност потенциални форми на идеологически фанатизъм, който може да има негативно отражение върху църквата.“

Според италианеца Джон Малкович е перфектен за образа на папата, „защото е толкова мистериозен, колкото и Ватикана, но има онази вродена елегантност, която веднага поисках да хвана.“


„Джон е американец, но играе папа от британски произход, а Джуд е британец, а играе папа от американски произход. Колкото до взаимодействието помежду им – изглежда, че винаги се забавляват като са заедно. Забавляват се и да играят заедно, както често се случва между актьори от висок калибър“, казва още Паоло Сорентино.

Освен Джуд Лоу и Джон Малкович, във втория сезон участват и Мерилин Менсън и Шарън Стоун.