Мразовит ноември идва със сняг и минус 7 градуса

Предпоследният месец на годината ще бъде хладен и дъждовен

Новини
21:30 - 28 Октомври 2020
42809
Мразовит ноември идва със сняг и минус 7 градуса

До минус 7 градуса ще паднат температурите през ноември. В планините, по високите полета и Предбалкана ще завали и сняг. Това сочи прогнозата на НИМХ за ноември.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10, в планинските райони — от минус 5 до 3 градуса.

Валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 17 и 22 градуса.    

Ноември ще започне с предимно облачно и хладно време, на места със слаби превалявания от дъжд, в планините над 1500 м – от сняг. Към 3-4 ноември температурите ще се повишат. Времето ще е предимно слънчево, в сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. През втората половина от периода облачността ще е значителна. На много места отново ще има валежи. Температурите ще паднат.

През първите дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки, а през втората половина от периода и по-ниски от обичайните. Ще преобладава облачно време. Често ще има и валежи от дъжд, в планините – от сняг. Към 17-18-ти температурите значително ще се понижат и в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.  

През третото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Валежите ще бъдат често явление. Повишение на температурите се очаква в средата на периода.