МУМИЯТА СИ ОТИВА: Вадят Ленин от мавзолея

Русия
15:50 - 31 Януари 2022
8045
МУМИЯТА СИ ОТИВА: Вадят Ленин от мавзолея

Заместник-председателят на Държавната дума Борис Чернишов предложи останките на известните личности от епохата на СССР да бъдат премахнати от Червения площад, а тялото на Ленин да бъде изнесено от Мавзолея, съобщава РИА Новости. „Всичко това е възможно, но не на Червения площад, защото е богохулство, не на мястото, където са разположени пързалката и търговските центрове, където хората празнуват Нова година, разхождат се и се веселят“, мотивира се парламентаристът.

Той уточни, че неговата партия /либералдемократическата/ е внесла няколко законопроекта по тази тема в Държавната дума. Според Чернишов наличието на гробен комплекс в сърцето на Москва е „подигравка с хората“. Депутатът изрази увереност, че е дошло времето Сталин и Ленин и техните последователи да намерят „своя мир с всички необходими атрибути“.

Некрополът с останките на видни дейци на Съветския съюз се намира близо до Кремълската стена. В стената са зазидани урни с праха на революционери, военачалници и чужди комунисти. Тялото на Ленин е в мавзолея от 1930 г., по едно време там е лежал и саркофаг с тялото на Йосиф Сталин, но след това е пренесен на стената на Кремъл, където са погребани останките на Феликс Дзержински, Леонид Брежнев и др. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че въпросът за изваждането на тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад не е на дневен ред.

Междувременно депутатът на Московската градска дума, член на федералния политически комитет на партия "Яблоко", Сергей Митрохин, също предложи тялото на бившия съветски лидер Ленин да бъде преместено от мавзолея на Червения площад и да бъде погребано до неговите роднини.